Skip to main content
Održan X. međudekanatski susret u BiH

Održan X. međudekanatski susret u BiH

U okviru X. međudekanskog susreta u BiH, održanog u četvrtak 27. travnja – na dan kada se u sjemenišnoj crkvi Sv. Alojzija Gonzage u Travniku na Barbarićevu grobu okupljaju štovatelji, svečanu euharistiju slavili su biskupi BK-a BiH uz koncelebraciju 32 svećenika.

Uz predsjednika Biskupske konferencije BiH, vrhbosanskog nadbiskupa i apostolskog upravitelja Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomu Vukšića – predvoditelja misnog slavlja, biskupa banjolučkog mons. Franju Komaricu, mostarsko-duvanjskog biskupa i apostolskog upravitelja trebinjsko-mrkanskog mons. Petra Palića i pomoćnog biskupa banjolučkog mons. Marka Semrena, OFM, suslavili su i provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Zdravko Dadić, te generalni vikari, članovi Vijeća za kler BK-a BiH i 23 dekana od ukupno 28 iz cijele Bosne i Hercegovine.

Okupljene u sjemenišnoj crkvi u Travniku, u ime svećenika, odgojitelja i sjemenišne zajednice pozdravio je rektor i ravnatelj Katoličkog školskog centra Petar Barbarić preč. Željko Marić. Podsjetio je kako ove godine KŠC i sjemenište u Travniku obilježavaju 25. obljetnicu obnove rada te izrazio radost da mogu biti domaćini jubilarnog X. međudekanskog susreta u BiH.  

Uvodeći u misno slavlje nadbiskup Vukšić srdačno je pozdravio nazočne koji su se, kao i svakog četvrtka, okupili na misnom slavlju u sjemenišnoj crkvi štujući časnog sl. Božjega Petra Barbarića. Pojasnio je da je u Crkvi sluga Božji onaj koji je na putu da bude počašćen proglašenjem blaženim, a nakon toga, ako Bog da, i svetim.

Nakon svetopisamskih čitanja i naviještenog Evanđelja, prigodnu propovijed uputio je mons. Semren. Osvrćući se na misna čitanja, kazao je kako ona pozivaju da „otkrijemo vrijednost sakramenata u svagdanjem životu – sakramenta krštenja i euharistije“. „Od krštenja je čovjek jedno s Kristom, nosi njegovo ime – kršćanin. On je sam kao stvorenje, dušom i tijelom, istinska slika Božja. Otada Bog više nije 'iznad nas', nego u nama i pokraj nas“, posvijestio je mons. Semren ističući kako je sl. Božji Barbarić surađivao s milošću koju je primio na krštenju i svetim sakramentima te kako je njegovo mladalačko opredjeljenje bilo: „Radije umrijeti nego Isusa uvrijediti“.

Kazavši u nastavku da Isus „sasvim jasno i otvoreno govori o sebi kao kruhu života, kruhu koji daje život vječni“, podsjetio je kako Isus, u čijem je središtu euharistija koja sve pokreće, poziva u taj život. Potaknuo je stoga sve da se što češće zapitaju: „Je li doista euharistija središte našega života? Je li naš život prema njoj usmjeren? Ona bi trebala biti početak i završetak našega dana. Od nje započinjemo i k njoj se vraćamo. Tek po najintimnijem druženju s Isusom u pričesti postaju nam jasna i sama Pisma i postajemo zajedničari tijela i krvi Kristove. Euharistija se pretvara u misiju“, istaknuo je, među ostalim, biskup Semren.

Na kraju svete mise sjemenišni ekonom vlč. Josip Dedić predmolio je molitvu za proglašenje blaženim časnog sluge Božjega Petra Barbarića, javlja KTA.

Liturgijsko pjevanje animirao je duhovnik sjemenišne zajednice vlč. Jakov Kajinić sa Školskim sestrama franjevkama Bosansko-hrvatske provincije s. Ljubicom i s. Ines koje djeluju u ovom sjemeništu. Kod oltara su asistirali travnički sjemeništarci te čitali svetopisamska čitanja i molitvu vjernika.

Spomenimo još kako je središnja tema ovog susreta bila sinodski hod na biskupijskoj i kontinentalnoj razini te povezanost među partnerskim dekanatima.

J.P., KT