Skip to main content
Održana prva sjednica novog saziva Svećeničkog vijeća VN-a

Održana prva sjednica novog saziva Svećeničkog vijeća VN-a

U prostorijama Ordinarijata vrhbosanskoga u Sarajevu u srijedu, 11. listopada održana je prva sjednica novog saziva Svećeničkog vijeća Vrhbosanske nadbiskupije.

Sjednicom je predsjedao vrhbosanski nadbiskup metropolita mons. Tomo Vukšić, a sudjelovalo je 25 od 30 imenovanih članova. Nakon uvodnog pozdrava i molitve mons. Vukšić uslijedio je rad po unaprijed poslanom Dnevnom redu.

sv 4

Najprije su članovi Svećeničkog vijeća VN-a za tajnika izabrali preč. Mladena Kalfića, za bilježnika vlč. Dražena Kustura te su dijecezanski svećenici za člana Upravnog vijeća Svećeničkog doma VN-a izglasali mons. Antu Ćosića kao svog predstavnika. Uz to je određena skupina župnika, koju je Vijeće potvrdilo, kod procesa uklanjanje i premještanja svećenika sukladno kan. 1742 §1 Zakonika kanonskog prava.

Izmjene i dopune Statuta

Uslijedilo je predstavljanje Statuta Svećeničkog vijeća VN-a koje je imao sudski vikar VN-a fra Šimo Ivelj. On je među ostalim spomenuo kako je taj dokument usvojen 11. ožujka 1992. te ga je potvrdio tadašnji nadbiskup. Istaknuo je kako on trenutno služi svrsi, ali ga je potrebno dopuniti i izmijeniti. Izložio je neke konkretne promjene Statuta počevši od samog imena vijeća u Prezbitersko, kao i formiranje Poslovnog odbora koji bi brinuo o provedbi zaključaka sa sjednica te pripremi istih. Također je progovorio i o načinu izbora članova Vijeća o čemu su i sudionici sjednice dali određene prijedloge prije svega kada je u pitanju izbor predstavnika župnih vikara. Odlučeno je da se ide u izmjene i dopune Statuta te da će se prijedlog do sljedeće sjednice poslati članovima Vijeća kako bi ga se onda usuglašenog moglo usvojiti.

sv 5

Rad Svećeničkog vijeća

Nakon toga prigodni prikaz dosadašnjeg rada Svećeničkog vijeća predstavio je generalni vikar VN-a mons. Slađan Ćosić. Istaknuo je kako je postojanje ovoga vijeća u mjesnim Crkvama plod Drugog vatikanskog sabora, a da mu je svrha pomoć dijecezanskom biskupu u upravljanju biskupijom. Spomenuo je kako je nadbiskup Smiljan Franjo Čekada 1969. prvi osnovao Svećeničko vijeće Vrhbosanske nadbiskupije koji je uz dekret o osnivanju objavio i Statut i Pravilnik. Zatim je mons. Ćosić progovorio o radu Vijeća od 1990. do 2022. za vrijeme upravljanja kard. Puljića nadbiskupijom s naglaskom na sazive, članove, tajnike i bilježnike te teme o kojima se raspravljalo. Podsjetio je kako je prve tri sjednice Vijeće bilo u sazivu koje je imenovao mons. Jozinović te u ratnim godinama nije održavalo svoje sjednice. Kazao je kako je kard. Puljić za vrijeme svoga upravljanja nadbiskupijom imenovao pet saziva te je u tome razdoblju bilo 146 članova. Sjednice su održavane jednom godišnje, uz jednu iznimku iz 1992. kada su bile dvije. U nastavku je progovorio o svećenicima koji su bili imenovani u više saziva te o onima koji su bili tajnici i bilježnici kroz to vrijeme.

sv 6

Govoreći o temama koje je Svećeničko vijeće na svojim sjednicama obrađivalo u tom razdoblju spomenuo je kako je ono uglavnom pratilo aktualna pitanja i izazove toga vremena.

Zaključujući svoje izlaganje generalni vikar VN-a kazao je kako je Svećeničko vijeće dalo veliki doprinos u crkvenom, pravnom i pastoralnom području te da je otvorilo razna pitanja za koja treba nastaviti tražiti rješenja.

Na kraju je predstojnik Ureda za odnose s javnošću i glasnogovornik VN-a vlč. Dražen Kustura predstavio predložak Pastoralnog kalendara za 2024.

konzultori

Pod točkom razno sudionici su dali neke prijedloge vezane uz Tečajeve priprave za brak te Pastoralni kalendar.

Sjednica je završena molitvom te bratskim druženjem uz obiteljski stol u prostorijama Ordinarijata vrhbosanskog.

Vrijedi spomenuti i kako novi saziv Zbora savjetnika istoga dana u poslijepodnevnim satima održao svoju sjednicu. 

D. K.