Skip to main content
Priopćenje s 88. redovitog zasjedanja BK-a BiH

Priopćenje s 88. redovitog zasjedanja BK-a BiH

Članovi Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine održali su, 6. i 7. studenog 2023., u prostorijama Nadbiskupske rezidencije u Sarajevu, svoje 88. redovito zasjedanje pod predsjedanjem nadbiskupa metropolita vrhbosanskog i apostolskog upravitelja Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tome Vukšića, predsjednika BK-a BiH.

Biskupima iz Banje Luke, Mostara i Sarajeva pridružili su se: delegati Hrvatske i Austrijske biskupske konferencije mons. Milan Zgrablić, zadarski nadbiskup, i mons. Klaus Küng, biskup u miru iz Sankt Pöltena, te delegat Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metodija mons. Fabijan Svalina, srijemski biskup koadjutor. Biskupi delegati prenijeli su izraze bratskog zajedništva članova svojih biskupskih konferencija te upoznali sudionike zasjedanja s važnijim crkvenim događanjima u svojim zemljama.

Apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini nadbiskup Francis Assisi Chullikatt pridružio se biskupima tijekom prvog dijela zasjedanja. Između ostalog, biskupi su s njim razgovarali o pohodu članova BK BiH grobovima apostolskih prvaka Petra i Pavla u Rimu i Svetom Ocu te uredima Svete Stolice poznatom pod nazivom Ad limina apostolorum u svibnju 2024

U skladu sa smjernicama Svete Stolice i Pravilnikom o radu i ustroju Povjerenstva Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine za zaštitu maloljetnih i ranjivih osoba, usvojenom na 87. redovitom zasjedanju BK BiH 13. i 14. srpnja 2023. u Banjoj Luci, biskupi su dogovorili sastav spomenutog Povjerenstva i Metropolijskog ureda za zaštitu maloljetnika i ranjivih osoba.

Biskupi su donijeli nove odredbe o pristojbama na području Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine koje će stupiti na snagu 1. siječnja 2024.

Imajući u vidu potrebu trajnog usklađivanja dokumenta o svećeničkom odgoju i izobrazbi poznatom pod latinskim nazivom Ratio fundamentalis institutionis sacerdotalis, biskupi su dali potrebne smjernice Vijeću za kler i sjemeništa BK BiH za izradu vlastitog Ratio Nationalis za područje Biskupske konferencije.

Biskupi su saslušali izvješće svoga delegata mons. Petra Palića, biskupa mostarsko-duvanjskog i apostolskog upravitelja trebinjsko-mrkanskog, sa XVI. Opće redovne Skupštine Biskupske sinode održane u Rimu od 4. do 29. listopada 2023. Na Sinodi o sinodalnosti, koja je prošla kroz biskupijsku, nacionalnu i kontinentalnu fazu, sudjelovale su ukupno 363 osobe s pravom glasa, među kojima su prvi put bili izaslanici koji nisu biskupi, te još 75 voditelja, stručnjaka ili duhovnih asistenata. Pošto je biskup Palić iznio neke naglaske iz Pripremnog dokumenta, ukratko je prikazao tijek Sinode koja je imala drugačiju metodu zasjedanja od dosadašnjih. Pohvalio je duhovno i prijateljsko ozračje u dvorani za audijencije, koja je pretvorena u sinodsku dvoranu, uz iznošenje mišljenja o različitim temama. Istaknuo je da će sinodski proces biti nastavljen u mjesnim Crkvama, sve do nastavka Sinode zakazanog za listopad 2024. Podsjetio je na riječi pape Franje iz propovijedi na završnoj Misi Sinode: Gospodin će nas voditi i pomoći nam da budemo više sinodalna i misionarska Crkva, koja se klanja Bogu i služi ženama i muškarcima našega vremena, izlazeći svima donijeti utješnu radost Evanđelja.

Dogovoreni su sljedeći termini zasjedanja Biskupske konferencije BiH tijekom 2024. godine: 20. i 21. ožujka u Mostaru koje će započeti večernjim Misnim slavljem na svetkovinu sv. Josipa 19. ožujka u katedrali Marije Majke Crkve; 16. i 17. srpnja u Banjoj Luci koje će započeti 15. srpnja Euharistijskim slavljem u katedrali sv. Bonaventure te 4. i 5. studenog u Sarajevu koje će započeti 3. studenog zajedničkom Euharistijom u katedrali Srca Isusova. Sedmi Obiteljski dan u Bosni i Hercegovini bit će proslavljen 28. srpnja u Kupresu, a započet će Misom uočnicom 27. srpnja. XI. Međudekanski susret u Bosni i Hercegovini bit će 18. travnja 2024. u Nadbiskupijskom sjemeništu „Petar Barbarić“ u Travniku. Središnje Euharistijsko slavlje u okviru Tjedna solidarnosti 2024. godine bit će u treću korizmenu nedjelju 3. ožujka 2024. u župi sv. Ante Padovanskog u Bihaću.

U nedjelju, 5. studenog 2023. biskupi su slavili Svetu misu u katedrali Srca Isusova. Predsjedao je nadbiskup Vukšić, a propovijedao je nuncij Chullikatt. U ponedjeljak, 6. studenog biskupi su slavili Euharistiju u kapeli Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa i susreli se s bogoslovnom zajednicom. Predsjedao je nadbiskup Vukšić, a prigodnu propovijed uputio je srijemski biskup Svalina.

Sarajevo, 7. studenog 2023.

Tajništvo BK BiH