Skip to main content
Redovita godišnja Dekanska konferencija

Redovita godišnja Dekanska konferencija

U prostorijama Ordinarijata vrhbosanskog u srijedu, 15. studenoga pod predsjedanjem vrhbosanskog nadbiskupa metropolite mons. Tome Vukšića održana je redovita godišnja Dekanska konferencija.

Na njoj je sudjelovalo 11 od ukupno 13 dekana koliko ih je u Vrhbosanskoj nadbiskupiji, zatim četiri arhiđakona: mons. Pavo Jurišić, mons. Luka Tunjićpreč. Darko Tomašević, preč. Marko Zubak te članovi Ordinarijata: mons. Slađan Ćosić, generalni vikar, preč. Mladen Kalfić, kancelar, preč. Vladimir Pranjić, ekonom i vlč. Dražen Kustura, predstojnik Ureda za odnose s javnošću i glasnogovornik nadbiskupije.

Nakon uvodne molitve i pozdrava kojega je uputio nadbiskup Vukšić uslijedilo je čitanje zapisnika od prošle sjednice kojega je pripravio kancelar Kalfić koji je jednoglasno i usvojen.

Zatim su arhiđakoni i generalni vikar podnijeli izvještaje s obavljenih kanonskih vizitacija koje su imali u prethodnoj godini s posebnim osvrtima na one stvari koje bi u budućnosti trebalo popraviti. Nakon njih isto su učinili i dekani koji su imali dekanske vizitacije te su isto tako predstavili najveće probleme i izazove s kojima se u dekanatu susreću. Na osnovu izrečenoga bilo je govora o nekim temama koje će biti predočene na susretima po arhiđakonatima koji su planirani za veljaču i ožujak 2024.

Mons. Ćosić je također u zasebnoj točki dnevnog reda progovorio o izvještajima s primopredaja župa s naglaskom na odgovornu i aktivnu ulogu koju dekani trebaju imati. Isto tako je ukratko predstavio kalendar slavlja sakramenta potvrde u 2024. Uz to je dekane upoznao i s terminima četiri susreta sa svećenicima po arhiđakonatima.

Susret je završen molitvom te bratskim druženjem za obiteljskim stolom u prostorijama Ordinarijata.

D. K.