Skip to main content
V. obiteljski dan i Svjetski dan djedova i baka

V. obiteljski dan i Svjetski dan djedova i baka

U nedjelju, 31. srpnja u župi Svete Obitelji na Kupresu svečano je proslavljen V. Obiteljski dan u BiH. Ovim je ujedno proslavljen i Svjetski dan djedova i baka.

Kako javlja Nedjelja.ba misno slavlje predvodio je vrhbosanski nadbiskup u miru Vinko kard. Puljić, uz koncelebraciju predsjednika Biskupske konferencije BiH, vrhbosanskog nadbiskupa metropolita i apostolskog upravitelja Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tome Vukšića, biskupa mostarsko-duvanjskog i apostolskog upravitelja trebinjsko-mrkanskog mons. Petra Palića kao i predsjednika Vijeća za obitelj BK BiH mons. Marka Semrena, pomoćnog biskupa banjolučkog, kupreškog župnika vlč. Tomislava Mlakića i brojnih drugih svećenika.

DSC00936

Na samom početku kard. Puljić blagoslovio je nova vrata župne crkve i vitraje iznad njih, koji su djelo akademskog slikara, dekana Akademije likovnih umjetnosti u Širokom brijegu Svetislava Cvetkovića.

Uvodeći u misno slavlje kard. Puljić je kazao kako je ova euharistija za sve obitelji, posebice u današnje vrijeme kada je mnogo stvari okrenuto protiv obiteljskih vrijednosti. Također, „na poseban način prisjetit ćemo se svih djedova i baka“, rekao je nadbiskup u miru.

Privilegij supružnika je u stvaranju novih slika i prilika Božjih

U prigodnoj propovijedi mons. Vukšić istaknuo je privilegij i čast supružnika koji se ogleda u stvaranju novih slika i prilika Božjih. Oni nastavljaju Božje djelo stvaranja te je, stoga, „u ljudskoj naravi i u skladu s Božjom voljom da svako dijete treba biti željeno i voljeno. A naspram tomu, poučna je misao da 'malo je što toliko tragično u ljudskom životu kao dijete koje nije željeno. Jer ono što je trebalo biti blagoslov postaje kletva za dijete i roditelja' (M. L. King Jr.). Najvažnije što otac može učiniti svojoj djeci jest da voli njihovu majku. A najvažnije što majka može učiniti svojoj djeci jest da voli njihova oca. I najvažnije što njih dvoje zajedno mogu učiniti svojoj djeci jest da njihova djeca vide i znaju da se oni vole i da se u takvu obiteljskom okruženju odgajaju i odrastaju. Jer, iako su materijalna dobra vrlo važna za ljudski život, Isus nam božanski poručuje Koliko god netko obilovao, život mu nije u onom što posjeduje“ (Lk 12,15), rekao je nadbiskup Tomo. Nastavio je govorom o obiteljskoj sreći, rekavši kako za nju nije potrebna samo kuća, već i dom, kojega gradi srce.

DSC00976

„Poštuj oca i majku da dugo živiš i dobro ti bude na zemlji“

 Pozvao je potom djecu da slušaju svoje roditelje – „opće poznato da jedna od Božjih zapovijed glasi Poštuj oca svoga i majku svoju, kako ti je Gospodin, Bog tvoj, zapovjedio, da dugo živiš i dobro ti bude na zemlji koju ti Gospodin, Bog tvoj, daje (Pnz 5,16). Riječ 'poštivanje' u biblijskom govoru označava 'slavu, vrijednost, doslovno »težinu«, vrijednost neke stvarnosti. Nije riječ o izvanjskim formama već o istini. Poštivati Boga u Svetome pismu znači priznavati njegovu stvarnost, računati na njegovu prisutnost; to se također izražava obredima, ali nadasve podrazumijeva dati Bogu mjesto koje mu pripada u vlastitome životu. Poštivati oca i majku stoga znači prepoznati njihovu važnost također konkretnim djelima koja izražavaju odanost, privrženost i brigu.'(Papa Franjo, Kateheza na općoj audijenciji, 19. rujna 2018.) Nastavljajući i pojašnjavajući starozavjetnu misao, sveti Pavao poručuje Djeco, slušajte svoje roditelje u Gospodinu jer to je pravedno. Poštuj oca svoga i majku – to je prva zapovijed s obećanjem: da ti dobro bude i da dugo živiš na zemlji. A vi, očevi, ne srdite djece svoje, nego ih odgajajte stegom i urazumljivanjem Gospodnjim! (Ef 6,1-4).

Biblijski je, dakle, nauk da se oca i majku poštuje ne samo zbog duga prema onima koju su nas rodili nego i radi vlastite sreće“, rekao je mons. Vukšić.

Bake i djedovi su blagoslov

S obzirom da se ovom prigodom proslavlja i Svjetski dan djedova i baka vrhbosanski nadbiskup se osvrnuo i na važnost starijih članova u obitelji. „Isus je rođen u obitelji u kojoj je imao također djeda i baku: Joakima i Anu, čiji smo zajednički blagdan proslavili prije nekoliko dana. A vrlo blizu spomenutom blagdanu, u četvrtu nedjelju mjeseca srpnja, Katoličke crkva od 2021. godine obilježava svjetski dan djedova i baka i starijih osoba. Ove godine je to pod geslom Rod donose i u starosti (Ps 92,15). Dȁ, upravo tako: Rod donose i u starosti. Jer netko je djed samo zato što je otac nečijeg oca ili nečije majke, a netko je baka samo zato što je rodila nečiju majku ili nečijeg oca. I zahvaljujući samo njima postoje sinovi i kćeri, unuci i unuke. Oni su poput nekoga stabla zasađenog u prošlost na kojemu lista naša sadašnjost. Da njih nije bilo, mi ne bismo ni postojali ni donosili rod. I upravo zato svojim bakama i djedovima svi duguju veliku zahvalnost“, zaključio je nadbiskup Tomo.

t2

Misno slavlje animirao je župni zbor iz Tomislavgrada pod ravnanjem Petra Tokića.

Na kraju misnog slavlja okupljenima se obratio i župnik vlč. Mlakić koji je zahvalio biskupima, svećenicima ali i svima onima koji su na bilo koji način uveličali ovo slavlje. Prisjetio se i onih koji zbog bolesti nisu mogli doći, ali su u zajedništvu s vjernicima bili putem valova Radiotelevizije Herceg-Bosne i  Laudato TV, koji su uživo prenosili svetu misu. Na kraju je zahvalio obiteljima koje su darovale vitraje, a kard. Puljić uručio im je njihovu repliku.

Spomenimo i to kako je dan ranije, u subotu 30. srpnja, na uočnicu svetu misu predvodio mons. Semren koji je, nakon euharistijskog slavlja, predvodio i klanjanje Presvetom Oltarskom sakramentu uz prigodna razmatranja.

J.M., KT