Skip to main content
Održan ovogodišnji Seminar trajne svećeničke izgradnje

Održan ovogodišnji Seminar trajne svećeničke izgradnje

U Nadbiskupijskom centru za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“ 26. i 27. veljače održan je Seminar trajne izgradnje svećenika do 10 godina misništva na kojemu je sudjelovalo 23 svećenika Vrhbosanske nadbiskupije koji su ređeni u razdoblju od 2014. do 2023.

Središnja tema dvodnevnog susreta bila je: Svećenik između duhovnosti i svjetovnosti. Na početku seminara sudionike su pozdravili moderatori: generalni vikar VN-a mons. Slađan Ćosić i ravnatelj tuzlanskog KŠC Sv. Franjo te povjerenik za pastoral braka i obitelji VN-a vlč. Ante Vrhovac koji je ujedno i predstavio program i predavača fra Miru Relotu, duhovnika franjevačkih bogoslova i sjemeništaraca provincije Bosne Srebrene.

sa 3

Prvo predavanje fra Miro je održao na temu Ostati u Gospodinu kako bismo donijeli plod tijekom kojega je uz interakciju sa sudionicima istaknuo važnost međusobnog poznavanja, izgradnje svijesti o bratstvu po sakramentu svetog reda te davanju plodova u svećeničkom životu. Predavač je na kraju dana predslavio sv. misu s večernjom molitvom u kapelici NCM-a Ivan Pavao II.

sa 5

Drugi dan je započeo jutarnjom molitvom te je nastavljen uz predavanje istog predavača na temu: Duhovna svjetovnost traži ljudsku slavu i osobnu dobrobit. U njemu je napravio osvrt na pismo koje je papa Franjo uputio svećenicima Rimske biskupije te je kao glavne napasti u svećeničkom odnosu prema Bogu, biskupu, kolegama i vjernicima istaknuo: klerikalizam, zloupotrebu duhovne moći i samopromociju. Nakon toga uslijedio je rad u skupinama u kojemu su sudionici dali i svoj vlastiti doprinos i razmišljanja na zadane teme. 

sa 9

Vrhunac dvodnevnog seminara bila je sv. misa koju je predslavio vrhbosanski nadbiskup metropolita mons. Tomo Vukšić. U prigodnoj propovijedi osvrnuo se na evanđelje koje se čitalo toga dana u kojemu je Isus kritizirao licemjerje farizeja i pismoznanaca utvrdivši da se fenomen farizejstva i pismoznanstva proteže kroz sva vremena. Zaželio je sebi i svećenicima da na svome putu budu dosljedni kako bi u konačnici čuli riječi: „Slušajte i činite što oni čine!“

Završno vrijedi spomenuti kako su na dvodnevnom seminaru sudjelovali: vlč. Oliver Jerkovićvlč. Vlado Vrebac, vlč. Ljubo Zelenikavlč. Stjepan Didakvlč. Marko Sliškovićvlč. Ivan Ivančevićvlč. Dražen Kustura, vlč. Ante Vrhovac, vlč. Ante Ljuljvlč. Sandro Jurešić vlč. Štefan Markovićvlč. Jadranko Kurt vlč. Ivan Dragičević, vlč. Marcel Tunjićvlč. Josip Antukićvlč. Marin Babićvlč. Josip Dedić, vlč. Stipica Lešić, vlč. Ivan Mijać, vlč. Dino Mustafi, vlč. Paulo Coelho, vlč. Josip Marković i vlč. Josip Papak.

 

D. K.