Skip to main content
Priopćenje s 90. redovitog zasjedanja Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

Priopćenje s 90. redovitog zasjedanja Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

U zgradi Biskupskog ordinarijata u Banjoj Luci, 16. i 17. srpnja 2024., održano je 90. redovito zasjedanje Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine pod predsjedanjem nadbiskupa metropolita vrhbosanskog i apostolskog upravitelja Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tome Vukšića, predsjednika BK BiH. Sudjelovali su svi članovi Biskupske konferencije BiH i dvojica biskupa u miru.

U ime Hrvatske biskupske konferencije sudjelovao je požeški biskup mons. Ivo Martinović, kojemu su biskupi i ovom prigodom čestitali na povjerenju koje mu je Crkva iskazala te zamolili da prenese zahvalu svim članovima Hrvatske biskupske konferencije i njihovim biskupijskim zajednicama za duhovnu pomoć i solidarnost s Crkvom i svim ljudima u BiH. Na zasjedanju je sudjelovao i potpredsjednik Slovenske biskupske konferencije mons. Peter Štumpf, biskup iz Murske Sobote, kojega su članovi BK BiH zamolili da Slovenskoj biskupskoj konferenciji prenese njihovu zahvalnost za molitve i solidarnost iz toga dijela Crkve Kristove.

Na početku zasjedanja s biskupima se susreo apostolski nuncij u BiH nadbiskup Francis Assisi Chullikatt koji je zahvalio mons. Marku Semrenu, čiju je ostavku na službu pomoćnog biskupa banjalučkog prihvatio Sveti Otac, za njegovu predanost i zalaganje u raznim pastoralnim aktivnostima Banjolučke biskupije i raznim službama koje je obnašao u Biskupskoj konferenciji BiH. Podsjećajući na duhovnost biskupa Marka posebno na planu franjevačke baštine, izrazio je nadu da će mons. Semren i u budućnosti davati svoj doprinos Crkvi u Bosni i Hercegovini. Nuncij Chullikat također je upoznao biskupe s važnijim informacijama u vezi s proslavom Jubileja 2025. godine.

Biskupi su primili na znanje te usvojili Izvješće Nadzornog vijeća Caritasa BiH o djelovanju Caritasa Bosne i Hercegovine u 2023. godini. Saslušali su također godišnje izvješće o djelovanju Caritasa Bosne i Hercegovine u prošloj godini. Upoznati su s provođenjem različitih aktivnosti, akcija, projekata i programa kao i s novim petogodišnjim Strateškim planom Caritasa BiH. Zahvaljuju svim djelatnicima Caritasa BiH, biskupijskih Caritasa i karititvnim djelatnicima drugih razina preko kojih Crkva na osobit način pokazuje blizinu i skrb za osobe u potrebi i tako na konkretan način ostvaruje evaneđosku ljubav prema bližnjemu.

Tijekom zasjedanja biskupi su se osvrnuli na svoj pohodu ad limina apostolorum od 3. do 8. svibnja 2024. u Rimu koji su započeli slavljem svete Mise na grobu apostola Petra. Posebno su zahvalni Svetom Ocu papi Franji za vrlo lijep i otvoren susret, 6. svibnja 2024., kao i državnom tajniku kardinalu Pietru Parolinu, i drugim kardinalima i nadbiskupima te njihovim suradnicima u 15 dikasterija mjerodavnih za različita područja crkvenoga života na ljubaznom i bratskom prijemu u njihovim uredima. Zahvalni su Bogu i dobrim ljudima da su svakoga dana imali prigodu slaviti svete mise, zajedno sa svećenicima, redovnicima, redovnicama i vjernicima, u bazilikama Sv. Pavla izvan zidina, Svete Marije Velike i Sv. Ivana Lateranskog, zatim u hrvatskoj crkvi Sv. Jeronima u Rimu uz sudjelovanje hrvatske rimske zajednice te u crkvi Aracoeli u kojoj se nalazi grob supruge bosanskog kralja kralja Stjepana Tomaša i pretposljednje bosanske kraljice Katarine Kosača-Kotromanić, u povodu 600. obljetnice njezina rođenja. I ovom prigodom članovi Biskupske konferencije BiH zahvaljuju prečasnom gospodinu Marku Đurinu, rektoru Papinskoga hrvatskog zavoda "Svetoga Jeronima" u Rimu, i svim njegovim suradnicima za izuzetno gostoprimstvo i velike usluge u prigodi njihova pohoda ad limina apostolorum.

Biskupi su izabrali svećenika Vrhbosanske nadbiskupije vlč. Bojana Ivešića za novog generalnog tajnika Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine i glavnog urednika Katoličke tiskovne agencije BK BiH na petogodišnji mandat, a službu će preuzeti do početka rujna 2024. godine. Srdačno zahvaljuju mons. Ivi Tomaševiću za vjerno obavljanje službe generalnog tajnika kroz proteklih dvadeset godina i žele mu svaki Božji blagoslov u novoj crkvenoj službi i svećeničkom životu.

Dogovoreno je da Vijeće za obitelj BK BiH i Vijeće za laike BK BiH budu ujednjeni u Vijeće za laike, obitelj i život BK BiH s Odborom za mlade pri tom Vijeću te da biskup banjolučki mons. Željko Majić preuzme predsjedanje ovim Vijećem kojim je do sada predsjedao pomoćni biskup banjolučki u miru mons. Marko Semren. Biskup Majić također će zamijeniti mons. Semrena i u drugim tijelima BK BiH. Budući da brojnim članovima Vijeća i Komsija uskoro istječu redoviti petogodišnji mandati, biskupi su izabrali članove ovih tijela u novom sastavu.

Biskupi pozivaju sve svećenike, a posebno one koji djeluju u pastoralu i sve njihove suradnike i suradnice, da na Obiteljski dan u Bosni i Hercegovini, u nedjelju 28. srpnja 2024., u svojim zajednicama u svim biskupijama u BiH na osobit način u središte stave obitelj pod geslom „Obitelj u susret Jubileju 2025.“. Također potiču sve župljane Kupresa i župa Bugojanskog, Duvanjskog i Livanjskog dekanata, ali i šire da u spomenutu nedjelju dođu u crkvu Svete Obitelji u Kupresu na euharistijsko slavlje u 11 sati kao i dan ranije na misu uočnicu u 19 sati. Pozivaju i sve bračne parove, koji obilježavaju 25., 50. i 60. obljetnice bračnog zajedništva, da se u svojim župama prijave za sudjelovanje na euharistijskom slavlju na Kupresu, 28. srpnja. Ujedno zahvaljuju svim medijima koji u svojim programima promiču obiteljsko zajedništvo kao blagoslovljeno mjesto za rast u vjeri i ljubavi.

Biskupi su upoznati s pripremama za obilježavanja 1100. obljetnice nacionalnih splitskih crkvenih sabora u vrijeme hrvatskoga kralja Tomislava na razini Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije BiH te dali potrebne smjernice.

Biskupi su odlučili da će, tijekom dekanatskih i drugih svećeničkih susreta, kler u njihovim biskupijama biti upoznat s odredbama pojedinih biskupskih konferencija u vezi s nastupom klerika, članova ustanova posvećenog života, družbi apostolskog života i pojedinih vjernika laika u medijima s ciljem izrade etičkog kodeksa za područje Biskupske konferencije BiH.

Na blagdan Sv. Bonaventure, nebeskog zaštitnika Banjolučke biskupije i katedrale, u ponedjeljak, 15. srpnja, biskupi su slavili euharistiju u banjolučkoj stolnoj crkvi koju je predvodio i prigodnu propovijed uputio biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski mons. Petar Palić.

Banja Luka, 17. srpnja 2024.

Tajništvo BK BiH