Skip to main content
Vodstvo FBiH u radnom posjetu travničkom sjemeništu

Vodstvo FBiH u radnom posjetu travničkom sjemeništu

Vodstvo Federacije Bosne i Hercegovine posjetilo je u petak, 30. kolovoza u Travniku Sjemenište i KŠC „Petar Barbarić“ te pri tome obećalo provedbu Ugovora koji se tiče obnove  fasade čuvene travničke gimnazije.

Predsjednik Vlade Federacije BiH Nermin Nikšić, dopredsjednik i ministar financija Toni Kraljević, federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Nerin Dizdar, predsjednica FBiH Lidija Bradara, predstavnici federalnog ministarstva prostornog uređenja te kulture i sporta kao i ministar obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Vlade Kantona Središnja Bosna Bojan Domić susreli su se u prostorijama travničkog sjemeništa s predstavnicima Vrhbosanske nadbiskupije, među kojima su bili: vrhbosanski nadbiskup metropolita mons. Tomo Vukšić, generalni vikar VN-a mons. Slađan Ćosić, rektor travničkog sjemeništa preč. Željko Marić, ekonom VN-a preč. Vladimir Pranjić, ekonom sjemeništa vlč. Josip Dedić i glasnogovornik vlč. Dražen Kustura

Središnja tema razgovora bila je obnova fasade na zgradi travničkog sjemeništa te provedba Ugovora između Vlade FBiH i Vrhbosanske nadbiskupije iz 2004. kojim se Vlada obvezala obnoviti fasadu na zgradi sjemeništa, a zauzvrat Vrhbosanska nadbiskupija darovala je zemljište za izgradnju Mješovite srednje škole u Travniku. 

Nakon uvodnog pozdrava nadbiskupa i rektora predsjednik Vlade, predsjednica te prisutni ministri iz Vlade Federacije BiH izrazili su spremnost u pronalasku rješenja kako bi i Vlada ispunila svoje obveze koje su predviđene spomenutim Ugovorom koji je Vrhbosanska nadbiskupija sa svoje strane u potpunosti ispoštovala.

Isto tako tom prigodom rektor Marić predstavio je rad sjemeništa i KŠC „Petar Barbarić“, a nakon radnog dijela susreta sudionici su obišli cijeli kompleks škole i sjemeništa. Tako su se dodatno upoznali s do sada napravljenim poslom na obnovi te planovima za budućnost. 

Podsjećanja radi, zgrada Nadbiskupske gimnazije napravljena je u razdoblju od 1882. do 1889. Dolaskom partizanskih snaga u Travnik, u veljači 1945. ona je oduzeta od Vrhbosanske nadbiskupije, a profesori i učenici protjerani. Proces borbe za oduzetu imovinu bio je težak i dugotrajan, a započeo je 1998. kada je u dijelu zgrade s radom započelo sjemenište i Katolički školski centar „Petar Barbarić“. U preostalom dijelu kompleksa koji izvorno pripada Vrhbosanskoj nadbiskupiji djelovala Mješovita srednja škola. Nakon dugotrajne pravne borbe i presuda Ustavnog suda BiH te Europskog suda za ljudska prava zgrada sjemeništa je vraćena njenim izvornim vlasnicima u studenome 2022., a ubrzo je i započela njezina obnova. S tim da valja napomenuti kako je Vrhbosanska nadbiskupija darovala zemljište u blizini sjemeništa na kojoj je izgrađena i danas djeluje Mješovita srednja škola.

D. K.