Skip to main content
Sestre iz Poljske posjetile kardinala Puljića

Sestre iz Poljske posjetile kardinala Puljića

Vrhbosanski nadbiskup Vinko kard. Puljić i nadbiskup koadjutor mons. Tomo Vukšić u prijepodnevnim satima, 28. kolovoza u prostorijama rezidencije susreli su se s redovnicama Družbe Sestara Milosrdnog Isusa iz Poljske koje dolaze na službu u Novi Travnik.

Za prvi dan seminara, 1. rujna predviđena su tri predavanja iz tri teološka područja: moralne teologije, kanonskog prava i pastoralne teologije s naglaskom na liturgijski pastoral. Prvo predavanje održao je dr. vlč. Mirko Šimić, ravnatelj Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije iz područja moralne teologije. Uz njega je bio nazočan i koordinator ovoga susreta mons. Slađan Ćosić, generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije. Nakon teorijskog dijela kojega je pripravio vlč. Šimić sudionici Seminara imali su prigodu podijeliti osobna iskustva podjeljivanja sakramenta pomirenja, ali isto tako i postaviti pitanja kako bi razriješili nejasnoće.

Točno u podne, u kapelici Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa, uslijedila je sv. misa koju je predslavio vrhbosanski nadbiskup metropolita Vinko kard. Puljić, u zajedništvu sa sudionicima seminara, mons. Ćosićem te rektorom VBS-a preč. Zdenkom Spajićem. U prigodnoj propovijedi kardinal je najprije ponovio kako je Isus svojom mukom, smrću i uskrsnućem pobijedio Zloga te svećenicima dao ovlast ispovijedanja. „Živimo u svijetu u kojemu prevladavaju dvije krajnosti: jedni niječu postojanje đavla, a drugi ga u svemu vide. Stoga je važno razumjeti da sakramenti nisu pobožnost, nego sredstvo spasenja, a svećenici su Isusova produžena ruka“, ustvrdio je vrhbosanski nadbiskup ohrabrujući mlade svećenike da uvijek imaju vremena za podjelu sakramenta pomirenja jer je on uz sv. misu najvažniji sakrament spasenja. „Samo dobar pokornik, može biti dobar ispovjednik“, istaknuo je kardinal Vinko potičući svećenike da uvijek budu u službi Božjega milosrđa.

Nakon sv. mise uslijedilo je zajedničko druženje uz obiteljski stol. Za poslijepodnevne sate, 1. rujna predviđena su još dva predavanja iz kanonskog prava koje će održati dr. fra Šimo Ivelj te iz pastoralne teologije s naglaskom na liturgijski pastoral kojega će imati dr. fra Danimir Pezer.

Za 2. rujna predviđeni su ispiti. Svećenici kojima je ovo treće sudjelovanje na seminaru polažu usmeni ispit i ukoliko zadovolje kriterije dobivaju trajnu ovlast ispovijedanja, dok ostali polažu pismeni test i dobivaju ovlast na godinu dana. Sve će završiti zajedničkim misnim slavljem kojega će predslaviti kardinal Puljić.