Skip to main content
Prvi tjedan zajedničke Đakonske pastoralne godine

Prvi tjedan zajedničke Đakonske pastoralne godine

Zajednička Đakonska pastoralna godina svih nad/biskupija i franjevačkih provincija u Bosni i Hercegovini započela je u 30. studenoga te je prvi tjedan predavanja priveden kraju u petak, 4. prosinca.  

Predavanja su održavana u prostorijama Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih "Ivan Pavao II." u Sarajevu te je na njima sudjelovalo 20 đakona: trojica iz Vrhbosanske nadbiskupije, četvorica iz Mostarsko-duvanjske biskupije, četvorica iz Hercegovačke franjevačke provincije "Uznesenja BDM-a" te osmorica iz Franjevačke provincije "Bosne Srebrene" te jedan Hrvatske dominikanske provincije.  

Prema Pravilniku i programu predavanja prvi tjedan tema predavanja bila je "Uređenje i pastoralna briga na području BK-a BiH" te su bila predviđena 32 sata.

Prvoga dana đakone su pozdravili voditelji Đakonske pastoralne godine mons. Pavo Jurišić i fra Miro Relota koji su budućim prezbiterima predstavili plan i program te ih upoznali s vođenjem "Dnevnika rada".

Drugi tjedan predavanja prema rasporedu trebao bi se održati od 11. do 15. siječnja iduće godine.

Zajednička Đakonska pastoralna godina u ovom obliku održava se prvi put u Bosni i Hercegovini. Sastoji se od dva dijela: pet tjedana predavanja i jednog tjedna obilaska crkvenih institucija dok su u preostalim tjednima đakoni na praktikumu na župama gdje imaju župnike mentore.

Po završetku godine đakoni su dužni položiti završni ispit pred komisijom nakon čega će biti ređeni za svećenike.

D. K.