Skip to main content
Tradicionalno snimanje božićne čestitke i konferencija za medije

Tradicionalno snimanje božićne čestitke i konferencija za medije

U srijedu, 23. prosinca u Nadbiskupskoj rezidenciji u Sarajevu upriličeno je tradicionalno snimanje božićne čestitke i konferencija za medije nadbiskupa metropolite vrhbosanskog Vinka kard. Puljića. Uz kard. Puljića bio je nazočan i vrhbosanski nadbiskup koadjutor mons. Tomo Vukšić, dok je konferenciju moderirao predstojnik Ureda za odnose s javnošću Vrhbosanske nadbiskupije mr. vlč. Dražen Kustura.

Vlč. Kustura pozdravio je okupljene medijske djelatnike zaželjevši im dobrodošlicu te pozvao kard. Vinka da uputi svoju božićnu čestitku.

On je najprije podsjetio na riječi evanđeliste Sv. Luke (2,14): „I dok su bili ondje, navršilo joj se vrijeme da rodi. I porodi sina svoga, prvorođenca, povi ga i položi u jasle jer za njih nije bilo mjesta u svratištu“, te ispričao kako je jedan župnik dao Bibliju u slikama đaku nižih razreda, i nakon nekog vremena pitao ga je li ju pročitao. „Odgovorio je: 'Cijelu sam pročitao za tjedan dana.' A na župnikovo pitanje: 'Što ti je bilo najljepše u tom čitanju?', dječak je odgovorio: 'Da se Isus rodio među nama.' „To je otajstvo koje slavimo i treba ga doživjeti radosno i s lijepom vjerom: Isus je sišao u našu stvarnost. No, dok proživljavamo zbunjenost pa i strah zbog koronavirusa i svih posljedica vezanih uz pandemiju; dok proživljavamo ozračje javnog mnijenja u kojem se ljudima krade nadu; upadamo u kušnju zaboraviti kako je Isus ušao u našu zbilju i tako nam približio Boga i nas približio Bogu. Onako kao što Sv. Ivan u Proslovu Evanđelja (1,18) završava: 'Boga nitko nikada ne vidje: Jedinorođenac – Bog – koji je u krilu Očevu, on ga obznani'“, posvijestio je nadbiskup Puljić.

Naglasio je dalje da, kako bi istinski božićni mir zaživio u nama i među nama, opraštamo jedni drugima jer je i nama Bog oprostio. „Taj božićni mir treba zagrijati naše međuljudske odnose kroz pomirenje i praštanje te izgrađivanje međusobne solidarnosti (...) Za to je potrebno ne skrivati se od Boga, nego mu otvarati vrata svoje duše i što češće zapodijevati razgovor s Njime (...) Kako bismo naučili moliti, prvo naučimo Božju riječ srcem čitati i slušati. U ovoj Godini Riječi Božje neka posebno u božićnom vremenu odjekuje, ne samo u našim srcima, nego i u našim obiteljima Božja riječ koja se utjelovila i rodila“, potaknuo je vrhbosanski nadbiskup dodavši kako je slaviti Božićno otajstvo put učvršćivanja vjere u osobnom životu, koja će izgrađivati obiteljsko i župsko zajedništvo.

Upozorio je da ne dopustimo da nam u slavlju Božića ukradu Isusa mentalitetom potrošnje ili možda frustracije jer smo ove godine, u fizičkim i materijalnim okvirima, prinuđeni skromnije slaviti svetkovinu. „Zapažamo da se sekularizirani svijet počeo stidjeti imena Božić pa čak i ne spominje Isusa. A mi, sačuvajmo bit Božića i tako svjedočimo svoju vjeru i riječima i primjerom. U tom duhu želimo posebno da Božić u svima probudi iskrenu ljubav prema životu. Neka to dožive djeca: ne toliko da ih zatrpamo darovima, nego neka u srcu osjete da su prihvaćena i vrjednovana te ih približimo Isusu i Isusa njima. Zato vama, djeco, želimo istinski radostan i blagoslovljen Božić (...) Pandemija koronavirusa nametnula je pravilo fizičke distance jednih od drugih kako bi se smanjila mogućnost širenja zaraze. I dok tako uzajamno čuvamo svoje fizičko zdravlje, srcem možemo i trebamo biti blizu jedni drugima i zbiljski izražavati radost Božića te uputiti iskrene čestitke.
Čestitajući Božić, želim vam svima dobro zdravlje u tijelu i duši. I neka vas dragi Bog čuva, a Isusova Majka, zdravlje bolesnih, neka vas zagovara. Čestit Božić i blagoslovljeno Novo 2021. ljeto“, poželio je na kraju nadbiskup Vinko.

Potom je bila ostavljena mogućnost za postavljanje pitanja te su novinari zamolili i nadbiskupa Vukšića da se kratko obrati. On je tako najprije poželio da pandemija prestane kako se više ne bismo gledali pod maskama, nego licem u lice, te je svima, a posebno katolicima diljem Bosne i Hercegovine zaželio čestit Božić, te sretnu i blagoslovljenu Novu 2021. godinu.

J.P., KT