Skip to main content
Uočnica Svijećnice u sarajevskoj katedrali

Uočnica Svijećnice u sarajevskoj katedrali

Uvečer uoči blagdana Prikazanja Gospodinova – Svijećnice, 1. veljače, u sarajevskoj prvostolnici upriličeno je klanjanje, a potom i sv. misa koju je predvodio vrhbosanski nadbiskup koadjutor mons. Tomo Vukšić.

Klanjanje su prigodnim tekstovima animirale sestre Služavke Malog Isusa, a molitvu Prve večernje Prikazanja Gospodinova predmolili su bogoslovi Franjevačke provincije Bosne Srebrene, predvođeni odgajateljem na Franjevačkoj bogosloviji fra Danijelom Nikolićem. Za liturgijsko pjevanje bio je zadužen zbor Fra Nenad Dujić pod ravnanjem i orguljskom pratnjom fra Emanuela Josića.

Uz veliki broj Bogu posvećenih osoba, vjernike laike, nazočili su i vrhbosanski nadbiskup metropolita Vinko kard. Puljić, nadbiskup koadjutor i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomo Vukšić, provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Jozo Marinčić, kao i njezin definitor i ekonom fra Nikica Vujica.

Postoji nešto bolje
Nakon klanjanja uslijedilo je misno slavlje koje je predvodio nadbiskup Tomo, u zajedništvo s provincijalom Marinčićem, fra Nikicom i još šest svećenika, a nazočio je i kardinal Puljić.

uoci5

Poslije čitanja i naviještenoga Evanđelja, uslijedila je prigodna propovijed nadbiskupa Vukšića, koji je najprije, osvrćući se na svetopisamske tekstove, kazao kako sveti pisac podsjeća da primjeri i vjera velikih likova iz Staroga zavjeta, koji jesu svjedoci vjere, ipak nisu za kršćane vrhunac vjere jer, sada kad su kršćani, postoji nešto još bolje (…) „A koja je osnovna svrha spominjanja svih tih likova i njihove vjere? Tu svrhu nalazimo u poticaju kršćanima prve generacije koje se, međutim, jednako odnosi i na nas. To jest da i mi, 'okruženi tolikim oblakom svjedoka, odložimo svaki teret i grijeh koji nas sapinje'. Da još više upremo pogled u Početnika i Dovršitelja vjere, Isusa, koji sjedi s desna prijestolja Božjega i da, iako ponekada premoreni, ne klonemo duhom (…) Pozvani smo slijediti Krista i nasljedovati primjere vjere velikih likova kršćanstva (...) Dok večeras, uoči Dana Bogu posvećenoga života, zahvaljujemo Bogu za taj veliki dar Crkvi i ljudskom rodu, znademo da se samo vjerom može provoditi život kojega se darovalo Bogu. U tom smislu mogli bismo parafrazirati pisca Poslanice Hebrejima. I kazati da su apostoli vjerom pošli za Isusom i pobijedili strah“, kazao je mons. Tomo.

Sličniji Kristu
Dalje je istaknuo kako savjeti iz Evanđelja, koje se u zajednicama ili na neki drugi način prihvaćaju, utemeljeni su na riječima, djelovanju i primjeru Isusa Krista. „Preporučili su ih apostoli, crkveni oci, crkveni učitelji, sveci i mučenici. To potvrđuje božansko podrijetlo života prema evanđeoskim savjetima i istovremeno je osnova redovničke crkvenosti. Njihovo prihvaćanje i življenje jedna je vrsta duhovne pričesti, u mjeri u kojoj, po njihovu ostvarenju, osoba postaje slična Kristu neporočnom, siromašnom i poslušnom (…) Poštovani i dragi redovnici i redovnice, po zagovoru svojih utemeljitelja i utemeljiteljica, trudite se svakim danom biti sve sličniji Isusu Kristu. I njihovim zagovorom, po vjeri rastite u kristolikoj duhovnosti kako bi po vama i vašem djelovanju nastavili govoriti i činiti vaši pokojni osnivači“, poručio je među ostalim nadbiskup koadjutor vrhbosanski.

Pri kraju mise, molio se Anđeo Gospodnji, te je potom mons. Vukšić udijelio svečani blagoslov.

Spomenimo da će sutra, 2. veljače, na sam blagdan Svijećnice, pontifikalnu svetu misu predvoditi kard. Puljić u 10:30

J. P., KT