Skip to main content
Svetkovina Božića proslavljena u sarajevskoj prvostolnici

Svetkovina Božića proslavljena u sarajevskoj prvostolnici

Na najradosniju kršćansku svetkovinu, na Božić u petak, 25. prosinca vrhbosanski nadbiskup Vinko kard. Puljić predslavio je svetu misu u sarajevskoj katedrali Presvetog Srca Isusova.

U koncelebraciji su bili vrhbosanski nadbiskup koadjutor mons. Tomo Vukšić, provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Jozo Marinčić i 10-ak drugih svećenika.

Na početku svečanog euharistijskog slavlja kard. Puljić pozdravio je misnike, redovnice, vjernike, medije kao i sve one vjernike koji su misu pratili putem različitih medija te je svima koji slave, čestitao Božić.

Kao dijete približio se čovjeku

Na početku prigodne homilije vrhbosanski nadbiskup Vinko govorio je o komunikaciji i Božjim porukama upućenim ljudima. „Vrlo je interesantan način na koji Bog djeluje, mi bismo se svi zbunili kad dođeš pa te ne prime u kuću, bilo bi to strašno. Ali oni su došli u Betlehem i za njih nije bilo mjesta u Betlehemu, u svratištu, nego su morali poći tamo u pastirsku pećinu, štalicu i tamo se sklonili te noći jer je bilo vrijeme da se Isus rodi. Sad si ja razmišljam, što je u sebi SvJosip mislio, što je Marija mislila, ne znam, ali znam kako bi ljudi reagirali. Ne moram ja drugoga citirati, nego sebe odmah 'Pa dragi Bože, ako je ovo Tvoj Sin, pa što radi ovdje, zar za njega nema boljeg mjesta.' Međutim, vidimo da Marija i Josip tiho i mirno, samozatajno pripremaju jaslice i tamo Isusa polažu. I tamo se Isus rodio“, kazao je kardinal Puljić i dodao kako je Bog progovorio po svome Sinu – jednostavnošću, skromnošću, kao malo dijete čovjeku se približio. „Tako Bog progovara, takva je Njegova ljubav, eto to je izvor radosti, zato se mi Božiću radujemo, zato što Bog govori rječnikom ljubavi da bi čovjek razumio“, naglasio je nadbiskup.

Vratio dostojanstvo

U nastavku homilije kazao je kako su Marija i Josip išli u Betlehem kod svojih na popis, ali ih tamo nitko nije primio te je potaknuo kršćane da promisle primaju li oni Krista, imali za Njega mjesta u njihovom srcu ili mora bježati u štalicu.

„Mi proživljavamo u ovo vrijeme dosta kušnji, razne su kušnje, počevši od ljudskog zdravlja, unijet je jedan strah među ljude, nije to bez razloga, no nije smrt najgora stvar. Vječna propast je najgora stvar. Važno je da Bog na taj način doživi da ga primamo u toj našoj stvarnosti koji proživljavamo. (...) Zato želimo da se slaveći Božić vratimo kući svjesni kako nam je Isus vratio dostojanstvo djece Božje, kako je ušao u našu povijest, kako nas je osposobio da Ga čujemo – ne ušima, nego srcem. (...) Ako današnji sekularni svijet sve radi da Te nema, Tebe ima i ne mogu Te uništiti i ostat ćeš, samo njih neće biti jer ti si Bog, utjelovljen Sin Božji“, pojasnio je Vinko kard. Puljić i dodao kako želi da utjehu Božića vjernici ponesu u svoje kuće, obitelji.

Misno slavlje pjevanjem je uveličao Katedralni mješoviti zbor Josip Stadler.

T.M.I., KT