Skip to main content
Održana 38. sjednica Povjerenstva za pripravu Sinode VN-a

Održana 38. sjednica Povjerenstva za pripravu Sinode VN-a

U prostorijama Nadbiskupskog ordinarijata vrhbosanskoga u utorak, 16. veljače pod predsjedanjem kardinala Vinka Puljića održana je 38. sjednica Povjerenstva za pripravu Sinode Vrhbosanske nadbiskupije na kojoj je sudjelovalo sedam članova.

Nakon uvodne molitve i pozdrava vrhbosanskoga nadbiskupa uslijedilo je usvajanje Dnevnoga reda i zapisnika od prethodne sjednice koja je bila 25. studenoga 2020.

Riječ je zatim preuzeo generalni tajnik Sinode dr. vlč. Mario Bernardić te je ukratko predstavio točke susreta: Razmatranje nadopuna statuta Sinode VN-a i izradbe pravilnika o radu sinodske skupštine, Pitanje stručnih skupina i njihovog daljnjeg rada i Razno.

Prvu temu izložio je generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije mons. Slađan Ćosić. Podsjećajući kako je potrebno razmišljati o završetku sinodalnog hoda istaknuo je kako je važno odrediti sastav Sinode i pri tome kazao kako Statut predviđa članove po pravu, po izboru, po imenovanju i promatrače. Predložio je određene dopune i istaknuo je kako bi na kraju Skupština brojala od 115 do 120 članova koji bi predstavljali različite pastoralne službe i karizme prisutne u nadbiskupiji, s tim da bi svećenici bili najbrojniji i imali bi veću ulogu.

Osim toga progovorio je i samoj organizaciji Sinode odnosno o važnosti izbora sinodskih tijela: tajništva, pripremnog povjerenstva i voditelja stručnih skupina te zaključno o samom odvijanju Sinode.

Treća točka dnevnog reda bilo je pitanje stručnih skupina i njihovog daljnjeg djelovanja te je kratko razmatran i kalendar samog održavanja Sinode. Također je predloženo da se osnuju tri komisije koje bi imale savjetodavnu ulogu: teološka, pravna i pastoralna.

Završno je dogovoreno da će sljedeća sjednica Povjerenstva biti 23. ožujka.

D. K., KT