Skip to main content
Susret animatora liturgijskog pjevanja i sviranja VN-a

Susret animatora liturgijskog pjevanja i sviranja VN-a

U dvorani Pavla VI. na sarajevskom Katoličkom bogoslovnom fakultetu, 27. veljače upriličen je Susret animatora liturgijskog pjevanja i sviranja Vrhbosanske nadbiskupije.

Na početku, okupljenih 15-ak sudionika pozdravio je vlč. Marko Stanušić, profesor crkvene glazbe na KBF-u, regens chori sarajevske prvostolnice i koordinator za crkveno-liturgijsku glazbu Vrhbosanske nadbiskupije, koji je predvodio i zajedničku molitvu.
Istaknuo je kako je ovo prigoda i za razmjenu iskustava, te predstavio program susreta.

Važne smjernice
Uslijedilo je prvo predavanje Koralno pjevanje – molitva Crkve koje je održao dekan Franjevačke teologije u Sarajevu fra Danimir Pezer, koji predaje na katedri liturgike. On se u svom predavanju osvrnuo na samu važnost crkvenog pjevanja, potom na teorije o nastanku glazbe, te je citirao misli velikana uma o crkvenom pjevanju. U nastavku je kazao što je to zapravo koralno pjevanje, istaknuvši kako se može reći da je ono zapravo uglazbljeno Sveto pismo. Osvrnuo se i na blagodati koralnog pjevanja u muzikoterapiji.

Potom je profesor crkvene glazbe na Franjevačkoj teologiji fra Emanuel Josić održao praktično predavanje Pravilno disanje i impostacija glasa, progovorivši o važnosti i vrstama disanja; demonstraciji i objašnjenju kostoabdominalnog disanja – kombiniranog disanja kojim se treba služiti tijekom pjevanja, kao i o uvjetima za njegovo postizanje. Okupljenima je većinu spomenutog i praktično pokazao.

Posebno je istaknuo važnost stava za prirodnu reakciju tijela tijekom pjevanja. Savjetovao je okupljene o načinu kako članovima zbora približiti stručne pojmove važne za ispravno pjevanje.

Raskoš orguljske glazbe
U drugom dijelu susreta vlč. Stanušić je, interaktivno, govorio o liturgijskom sviranju posebno se osvrnuvši na orguljsko sviranje, rastumačivši najvažnije pojmove povezane uz njega, te uputivši okupljene kako ga što bolje izvesti. Osvrnuo se i na nezainteresiranost našeg vjerujućeg puka za sudjelovanje u liturgijskom pjevanju na misi, istaknuvši kao dobar primjer zemlje njemačkog govornog područja.

Zatim je praktično prezentirao kako se sviraju liturgijske pučke popjevke iz Kantuala PGPN, kojom registracijom, kojim tempom...

Na kraju susreta bilo je govora o planiranim aktivnostima, na poseban način o XXIII. susretu liturgijskih zborova Vrhbosanske nadbiskupije koji je planiran za 8. svibnja, ali zbog nepovoljne i nestabilne epidemiološke situacije nije sigurno da će se održati.

Vlč. Marko, koji je inače i glavni urednik periodičnog glasila za liturgijsku glazbu Magnificat, a koje izlazi već 14 godina, potaknuo je i pozvao sve sudionike na suradnju u vezi članaka, glazbenih izviješća pa i novih liturgijskih skladbi naglasivši kako će samo na taj način ovaj časopis biti još više sadržajniji i bogatiji.

Susret je završio molitvom i zajedničkim objedom u bogoslovskoj blagovaonici.

Dodajmo da su, uz spomenute, ovogodišnjem susretu nazočili: Vinko Suton i Stela Zolota za župu Sv. Leopolda Mandića – Briješće, bogoslovi Stipe Gabrić i Marko Pavlović, Marko Spajić i s. Slavica Tubak iz župe Sv. Ante – Žepče, s. Željka Lukač iz župe Uzvišenja Sv. Križa – Bistrica kod Žepča, s. Anđela Brkić iz župe Sv. Ivana Krstitelja – Travnik, s. Silvija Nikolić iz župe Presveto Trojstvo – Novi Travnik, Erna Elčić iz župe Sv. Leopolda Mandića – Maglaj, vlč. Ivan Ravlić župnik župe Sv. Josipa – Teslić, s. Ivana Džambas iz župe Sv. Ante – Bugojno, te umirovljeni svećenik vlč. Miroslav Agostini, piše portal Katoličkog tjednika - Nedjelja.ba.

J.P., KT