Skip to main content
Iz tiska izašla knjiga propovijedi nadbiskupa Vukšića

Iz tiska izašla knjiga propovijedi nadbiskupa Vukšića

„Mir vam svoj dajem“ naslov je knjige propovijedi vrhbosanskog nadbiskupa koadjutora i apostolskog administratora Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tome Vukšića koja je početkom travnja izašla iz tiska.

Objavljena je prigodom 10. obljetnice biskupskog ređenja mons. Vukšića koje je bilo 2. travnja 2011. u mostarskoj katedrali te predstavlja izbor propovijedi i poruka prije svega vojnicima i žrtvama nasilja. „One su, tijekom tih deset godina, u različitim prigodama i na različitim mjestima, u Bosni i Hercegovini ili inozemstvu, bile izgovorene i upućene vojnicima katolicima i njihovim obiteljima. To su bili ponajviše katolici pripadnici Oružanih snaga BiH, ali također pripadnici vojski drugih država, a među njima su često bivali prisutni i drugi vjernici“, naveo je u uvodu knjige njezin autor.

Knjiga se sastoji od dva dijela. U prvom će čitatelj naći razmatranja koja su izgovorena za vrijeme svetih misa ili na komemoracijama i molitvama za pokojne vojnike i druge žrtve nasilja. U drugom pak dijelu objavljene su poruke u povodu Božića i Uskrsa. „Već iz samoga naslova knjige lako je zaključiti da u svim tim tekstovima prevladava tema mira i oprosta. Prije svega duševnoga mira koji uvijek proizlazi iz oprosta, ali je česta i tema društvenoga mira koji se temelji na osobnom oprostu, sudskom kažnjavanju počinjena zločina i na sprječavanju novoga te na primjeni pravedna zakona“, objasnio je mons. Vukšić izbor naslova knjige.

Vrijedi istaknuti kako je knjiga tiskana u nakladi Medijskog centra Vrhbosanske nadbiskupije te da ima 295 stranica.

D. K.