Skip to main content
Proslavljen Dan Nadbiskupskog sjemeništa „Petar Barbarić“

Proslavljen Dan Nadbiskupskog sjemeništa „Petar Barbarić“

Svečanom sv. misom u crkvi Sv. Alojzija Gonzage u Travniku proslavljen je Dan Nadbiskupskog sjemeništa „Petar Barbarić“ te je obilježena 124. obljetnica smrti ovoga sluge Božjega.

Euharistijsko slavlje predslavio je vrhbosanski nadbiskup Vinko kard. Puljić u zajedništvu s 18 svećenika među kojima su bili: generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije mons. Slađan Ćosić, travnički dekan preč. Marko Mikić, te rektor sjemeništa i ravnatelj KŠC-a u Travniku preč. Željko Marić koji je na početku izrekao riječi dobrodošlice i pozdrava.

U prigodnoj propovijedi kardinal Puljić najprije je podsjetio kako je svakoga četvrtka u sjemenišnoj crkvi zavjetni dan kada vjernici na osobit način hodočaste Petru Barbariću. „Molimo da taj mladić koji je preminuo prije 124 godine i čiji se zemni ostatci nalaze u ovoj crkvi čim prije bude proglašen blaženim te da nas zagovara kod Boga“, poručio je propovjednik te je podsjetio kako je Sluga Božji imao žarku želju postati svećenikom. „U obiteljskoj kući naučio je moliti krunicu, a u sjemeništu voljeti Gospu i Isusa u euharistiji“, napomenuo je kardinal uz podsjećanje na Barbarićev čuveni savjet kako postići svetost vršeći svoje svakodnevne dužnosti. „Vjera u uskrslog Krista treba biti pokretač. U Krista vjeruje onaj koji vrši Božje zapovijedi“, zaključio je vrhbosanski nadbiskup.

Prije završnog blagoslova rektor sjemeništa i ravnatelj KŠC-a preč. Marić upoznao je nazočne kako je zbog aktualne epidemiološke situacije otkazana proslava Dana škole. Stoga je direktor osnovne škole Anto Rajić pročitao odluku Pedagoškog vijeća Sustava katoličkih školu za Europu koje je za prethodnu školsku godinu dodijelilo nagradu Lukić-Dlouhi učenici te škole Nives Sivro, dok je direktorica gimnazije Ivana Čurčić obznanila kako je učenica Lorena Šapina dobila nagradu Petar Barbarić koja se također dodjeljuje na razini Sustava za učenike srednjih škola.

Uz to je rektor Marić odao priznanje i bračnom paru Vinku i Nevenki Rajič koji su 15 godina brinuli o rodnoj kući Petra Barbarića.

Nakon sv. mise, koju je pjevanjem i sviranjem animirao Dječji zbor iz župe Presvetoga Srca Isusova iz Prozora, u prostorijama sjemeništa upriličen je susret odgojitelja s roditeljima i župnicima sjemeništaraca.

Vrijedi podsjetiti kako je ovim euharistijskim slavljem obilježena i 124. obljetnica smrti sluge Božjega Petra Barbarića komu je papa Franjo 18. ožujka 2015. odobrio Dekret o herojskim krepostima što je još jedan korak njegovu proglašenju blaženim. Tom prigodom prije sv. mise premijerno je predstavljena nova pjesma o budućem blaženiku koju je napisao i uglazbio Vlado Kudić, donosi Nedjelja.ba.

D. K.