Skip to main content
Duhovno-pedagoški seminar za vjeroučitelje

Duhovno-pedagoški seminar za vjeroučitelje

U okviru projekta Revitalizacije župnih zajednica, koji realizira Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II. u suradnji s Katehetskim uredom Vrhbosanske nadbiskupije, u Sarajevu je od 8. do 10. listopada održan seminar za vjeroučitelje Vrhbosanske nadbiskupije i Banjolučke biskupije.

Kako javlja Nedjelja.ba susret je okupio 40-ak vjeroučitelja koji predaju u osnovnim i srednjim školama.

Program je započeo razgovorom s vlč. Markom Hrskanovićem i vlč. Markom Majstorovićem. Podijeljeni u dvije skupine, vjeroučitelji su imali priliku slušati konkretne primjere, ali i postavljati pitanja te zajedno razmišljati o poboljšanju suradnje između župnika i kateheta u župama.

Drugi dan susreta započeo je sv. misom koju je predvodio ravnatelj NCM-a dr. vlč. Šimo Maršić. Nakon misnog slavlja i doručka uslijedio je radni dio programa pod nazivom Pedagoško-didaktička prilagodba u nastavi vjeronauka. Predavanje je održala dr. Sandra Bjelan-Guska koja se osvrnula osobito na rad s djecom s poteškoćama u razvoju te djecom koja su na bilo koji način diskriminirana. Vjeroučitelji su imali priliku postavljati pitanja, ali i izreći vlastiti stav o konkretnim problemima na koje nailaze prilikom rada u školama, te su istaknuli sve veću potrebu za individualnim pristupom svakom djetetu.

U nastavku je uslijedilo predavanje s. Ivanke Mihaljević, ŠSF, koja je posebno govorila o meditaciji nad Svetim pismom kao izvorom katehetskog života, te je naglasila važnost duhovnoga karaktera vjeroučitelja.

Večernji program završen je klanjanjem pred Presvetim koje je predvodio vlč. Ivan Matijević, pastoralni suradnik u NCM-u.

Posljednjeg dana završno predavanje održao je ravnatelj vlč. Maršić koji je naglasio važnost vjeroučitelja u ovoj mjesnoj Crkvi, ali i potrebu njihova kontakta sa stvarnim problemima, te im ujedno zahvalio na dolasku na ovaj duhovno-pedagoški seminar.

Zatim je uslijedila sv. misa koju je predslavio vrhbosanski nadbiskup metropolit Vinko kard. Puljić koji je u svojoj propovijedi ukazao na posebnost vjeroučitelja u današnjem svijetu.

Susret je završen dodjelom certifikata.

Ivan Matijević/ J.P., KT