Skip to main content
Biskupi BK-a BiH: "Dijalog je jedini moralno prihvatljiv način pronalaženja rješenja"

Biskupi BK-a BiH: "Dijalog je jedini moralno prihvatljiv način pronalaženja rješenja"

Po završetku 82. redovitog zasjedanja biskupa BK-a BiH koje se održalo u Sarajevu 4. i 5. studenoga odražana je konferencija za medije te je poslano priopćenje kojega donosimo u cijelosti: 

Članovi Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine održali su 4. i 5. studenog 2021. u prostorijama Nadbiskupske rezidencije u Sarajevu, svoje 82. redovito zasjedanje. Predsjedao je nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, predsjednik BK-a BiH, a sudjelovali su članovi Biskupske konferencije BiH. Također su sudjelovali: delegat Hrvatske biskupske konferencije mons. Milan Stipić, vladika križevački, Međunarodne biskupske konferencije Sv. Ćirila i Metoda mons. Ivan Štironja, biskup kotorski, te su izvijestili o najvažnijim crkvenim događanjima u svojim zemljama. Biskupima se na početku zasjedanja pridružio i otpravnik poslova Apostolske nuncijature u BiH mons. Amaury Medina Blanco prenijevši izraze zahvalnosti nadbiskupa Luigia Pezzuta koji je nedavno završio svoju službu apostolskog nuncija u Bosni i Hercegovini.

Biskupi su saslušali izvješća svojih delegata: s plenarnog zasjedanja Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE) održanog u Rimu od 23. do 26. rujna kojim je obilježena 50. obljetnica postojanja toga Vijeća, sa 63. plenarnog zasjedanja Hrvatske biskupske konferencije održanog od 19. do 21. listopada 2021. u Zagrebu, i s 19. skupštine Konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica u BiH i Redovničkog dana koji su održani 4. rujna 2021. u Međugorju. 

Biskupi su se osvrnuli na svoj susret s profesorima Katoličkog bogoslovnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i s odgojiteljima bogoslovne zajednice, održanog 4. i 5. srpnja 2021. u glavnom gradu BiH tijekom kojeg je, između ostalog, bilo riječi o dužnoj suradnji između bogoslovije i teološkog učilišta te o iznalaženju najboljih načina da se odgovori na aktualne izazove. Razmotrili su također prijedloge profesora i odgojitelja iznesene na spomenutom susretu, a bilo je riječi i o organiziranju propedeutske godine za svećeničke kandidate koji prije dolaska u bogoslovno sjemenište nisu boravili u malom sjemeništu. Pastiri mjesnih Crkava u BiH i ovom prigodom zahvaljuju profesorima i odgojiteljima za trajno nastojanje oko odgoja i izobrazbe svećeničkih kandidata i drugih studenata i studentica. Svjesni činjenice smanjenja broja svećeničkih kandidata, potiču svećenike, redovnike i redovnice na svet život i rad na buđenju novih duhovnih zvanja. Također potiču sve katoličke obitelji na otvorenost životu i na molitvu kao i na aktivno sudjelovanje u životu Crkve te davanje potpore onim svojim članovima koji se odluče krenuti putem svećeništva ili redovništva. Dogovorili su i da susret članova Biskupske konferencije BiH s profesorima i odgojiteljima bude održavan svake godine na blagdan svetih slavenskih apostola Ćirila i Metoda, 5. srpnja.          

Biskupi su odobrili Pravilnik o sukobu interesa i Pravilnik o sigurnom zapošljavanju Caritasa Bosne i Hercegovine.

Posebnu pozornost sudionici zasjedanja su posvetili prvoj i drugoj etapi sinodalnog hoda u biskupijskim zajednicama i na razini biskupskih konferencije koji su predviđeni kao priprava za XVI. redovitu Biskupsku Sinodu u Rimu 2023. godine na temu: „Za sinodalnu Crkvu: zajedništvo, sudjelovanje i poslanje“. Upoznati su sa završnim procesom Prve Sinode Vrhbosanske nadbiskupije, koja će biti zatvorena 8. prosinca 2021. nakon čega će se ova mjesna Crkva uključiti u spomenuti sinodalni put sveopće Crkve. Također su detaljno upoznati s pokretanjem prve etape sinodskoga puta u drugim biskupijskim zajednicama u Bosni i Hercegovini u skladu s crkvenim smjernicama. Potiču sve svećenike, redovnike, redovnice i sve ostale vjernike da se uključe u sinodalni hod svojih mjesnih Crkava kako bi i Katolička Crkva u Bosni i Hercegovini dala svoj doprinos sveopćoj Crkvi na planu izgradnje zajedništva i ostvarenje poslanja koje joj je povjerio Krist Gospodin.          

Biskupi su upoznati i sa završnim pripremama za Đakonsku pastoralnu godinu koja će započeti, 9. studenog 2021. prigodnim predavanjima u prostorijama Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. u Sarajevu za đakone svih biskupija i redovničkih provincija u BiH.    

Nakon što je Hrvatska biskupska konferencija, na svom 63. plenarnom zasjedanju održanom od 19. do 21. listopada 2021. u Zagrebu, usvojila prijevod novih litanijskih zaziva, biskupi određuju da isti prijevodi u Lauretanskim litanijama i u Litanijama Sv. Josipa važe i za područje Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine. Spomenute Litanije s prijevodom novih zaziva bit će ovih dana objavljene.

Biskupi izražavaju svoju zabrinutost zbog neodgovornoga ponašanja i nepromišljenih izjava pojedinih političkih predstavnika, koji takvim svojim djelovanjem izazivaju osjećanje nesigurnosti i straha kod ljudi. Sve, koji kao izabrani predstavnici sudjeluju u vlasti i donose odluke, i sve koji oblikuju medijski prostor, biskupi pozivaju da se suzdrže od teških riječi i uvreda i da poštuju pojedinačna i kolektivna prava ljudi, konstitutivnih naroda i manjinskih grupa. Očekuju također da, radi uspostave društvene sloge i pronalaženja pravednog izbornog sustava i radi provođenja potrebite ustavne i zakonske reforme, svoju pomoć pruže i predstavnici međunarodne zajednice. Tu reformu zahtijeva pravda i radi toga da bi se otklonila svaka pravna i stvarna mogućnost preglasavanja, manipulacija i dominacije, i da bi se pronašao zakonski sustav i rješenje koje će osigurati poštivanje ljudskih prava i dostojanstva u kojemu će svaki narod i manjinska grupa sama birati i imati svoje predstavnike. A dijalog je jedini moralno prihvatljiv način koji izabrani predstavnici moraju slijediti u pregovorima radi pronalaženja rješenja. Potrebno je to također radi ispravljanja nepravda i stvaranja osjećaja sigurnosti, radi podržavanja poduzetničke klime i otvaranja radnih mjesta, posebice za mlade.

Dogovoreni su sljedeći termini zasjedanja Biskupske konferencije BiH tijekom 2022. godine: 18. i 19. ožujka 2022. u Mostaru koje će završiti večernjim nisnim slavljem na svetkovinu Sv. Josipa 19. ožujka u katedrali Marije Majke Crkve; 13. i 14. srpnja u Banjoj Luci koje će završiti 15. srpnja euharistijskim slavljem u katedrali Sv. Bonaventure te 4. i 5. studenog u Sarajevu koje će započeti 3. studenog zajedničkom euharistijom u katedrali Srca Isusova. Dogovoreno je i da IX. Međudekanski susret u BiH bude održan, 28. travnja 2022. u Nadbiskupijskom sjemeništu Petar Barbarić u Travniku, a Obiteljski dan u BiH, 31. srpnja 2022. u Kupresu te Susret svećenika u BiH 1. lipnja 2022. na području Banjolučke biskupije.

U srijedu, 3. studenog biskupi su slavili svetu misu u katedrali Srca Isusova. Predsjedao je kardinal Puljić, a propovijedao je biskup Ivan Štironja. U četvrtak, 4. studenog biskupi su slavili euharistiju u kapeli Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa i susreli se s bogoslovnom zajednicom. Predsjedao je kardinal Puljić, a prigodnu propovijed uputio je vladika Milan Stipić.

Sarajevo, 5. studenog 2021.

Tajništvo BK BiH