Skip to main content
Nadbiskup Vukšić na susretu s američkim diplomatama

Nadbiskup Vukšić na susretu s američkim diplomatama

Vrhbosanski nadbiskup koadjutor i apostolski administrator Vojnog ordinarijata mons. Tomo Vukšić sudjelovao je u utorak, 16. studenoga na susretu vjerskih poglavara s predstavnicima američke diplomacije.

Na poziv iz Veleposlanstva SAD-a sastanku u rezidenciji veleposlanika u Sarajevu Erica Nelsona, uz domaćina, sudjelovali su: Derek Chollet, viši politički savjetnik američkoga državnog tajnika, i Gabriel Escobar, posebni izaslanik SAD-a za zapadni Balkan koji su uz nadbiskupa Vukšića ugostili i: reisu-l-ulemu Islamske zajednice u BiH Huseina ef. Kavazovića i predsjednika Jevrejske zajednice u BiH gosp. Jakoba Fincija.

U razgovoru, koji je trajao oko sat vremena, trojica vjerskih poglavara iznijeli su svoja viđenja glede procesa pomirenja i sadašnjega stanja u društvu. Naglasili su važnost mira i zaustavljanja svih pogubnih procesa koji bi ga mogli ugroziti te su istaknuli važnost ustavne i zakonske reforme radi zaštite ljudskih prava pojedinaca, konstitutivnih naroda i manjinskih grupa.

Nadbiskup Vukšić je članovima američke delegacije uručio Promemoriju o potrebi uspostave pravde i društvene sloge te o stanju hrvatskoga naroda i Katoličke crkve u BiH koju su oni prihvatili rado i iskazali veliku zahvalnost.

D. K.