Skip to main content
Susret kardinala Puljića i premijera Plenkovića

Susret kardinala Puljića i premijera Plenkovića

U prostorijama Nadbiskupske rezidencije u Sarajevu u ponedjeljak, 13. prosinca susreli su se vrhbosanski nadbiskup metropolita i predsjednik BK-a BiH uzoriti Vinko kard. Puljić i predsjednik Vlade Republike Hrvatske gosp. Andrej Plenković.

Tijekom sastanka, koji je trajao 30-ak minuta, kardinal Puljić je najprije gostima iz Hrvatske predstavio Kartu današnje Katoličke Crkve u Bosni i Hercegovini s posebnim naglaskom na Vrhbosansku nadbiskupiju te je istaknuo kako je u toj dijecezi nakon posljednjega rata bilo potrebno izgraditi 60-ak crkava koje su u ratu bile porušene. Zahvalio je Vladi Republike Hrvatske na dosadašnjoj podršci na brojnim projektima koji su realizirani u proteklom razdoblju.

kardinal plenkovic 2

Premijer Plenković poručio je kako njegov posjet i njegovih suradnika za cilj ima smanjenje napetosti. Istaknuo je da je Hrvatska spremna pružiti otvorenu i srdačnu podršku Bosni i Hercegovini i kao članica Europske Unije i NATO saveza. Također je zahvalio kardinalu na dosadašnjim umirujućim porukama, ali je obećao i buduću pomoć Vrhbosanskoj nadbiskuipji preko Državnog ureda za Hrvate izvan BiH.

kardinal plenkovic 1

Podsjećanja radi susret kardinala Puljića i premijera Plenkovića dogodio se tijekom službenog posjeta hrvatskog predsjednika Vlade Bosni i Hercegovini. Na susretu s vrhbosanskim nadbiskupom uz Plenkovića sudjelovali su i članovi njegove pratnje, među kojima: ministar financija Zdravko Marić, ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, državna tajnica za europska pitanja Andreja Metelko-Zgombić, zastupnica u Hrvatskom saboru i predsjednica Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zdravka Bušić te veleposlanik RH u BiH Ivan Sabolić.

D. K.