Skip to main content
Predsjednik Milanović odlikovao kardinala Puljića

Predsjednik Milanović odlikovao kardinala Puljića

Predsjednik Republike Hrvatske gosp. Zoran Milanović odlikovao je Veleredom kralja Dmitra Zvonimira s lentom i Danicom vrhbosanskog nadbiskupa metropolitu Vinka kard. Puljića u ponedjeljak, 17. siječnja.

Na prigodnoj svečanosti održanoj u Uredu predsjednika na zagrebačkom Pantovčaku Milanović je u svom govoru u kojemu je obrazložio odlikovanje, među ostalim, kazao: „Moja je čast i zadovoljstvo u ime hrvatske države uručiti Vam ovo visoko odlikovanje. Vaš rad pratim godinama i mislim da ste ovih desetljeća u kojima ste radili kao pastir i nadbiskup ostavili blistav trag u Crkvi kojoj pripada najviše naših građana u Bosni i Hercegovini.“ Zatim je kazao kako je kardinal posebno puno uradio za Hrvate u BiH. „Oni tamo žive u susjednoj prijateljskoj državi čiju opstojnost nikada ničim nećemo dovesti u pitanje. Vi ste učinili sve što ste mogli, sa svoje strane, da odnosi između nacija i vjera ostaju harmonični, ljudski, u skladu s temeljnim načelima i postulatima onoga što propovijedate, a to je bratstvo sloga, mir i ljubav među ljudima. Znam da to zvuči kao obična fraza i da je puno puta ponovljeno i izrečeno, ali to je ono čemu treba težiti i što je jedini smisao i sadržaj politike“, napomenuo je Milanović prije nego je uručio odlikovanje vrhbosanskom nadbiskupu.

zg 1

U svom zahvalnom govoru kard. Puljić je najprije odao priznanje ljudima koji su mu bili nadahnuće za ispravno postupanje u složenim i teškim vremenima. Tako je spomenuo kako su mu uzori bili: prvi vrhbosanski nadbiskup Sluga Božji Josip Stadler, zatim zagrebački nadbiskup Bl. Alojzije Stepinac te osobito u početcima njegove nadbiskupske službe Sluga Božji Franjo Kuharić. „Hvala im na svjedočenju vjere te što su mi svojim primjerom pomogli usvojiti stavove i načela temeljena na evanđelju i crkvenom nauku koja sam uvijek nastojao primijeniti u vodstvu mjesne Crkve koja mi je povjerena pred sam rat. Ta ista načela, preživjevši rat, ustrajno zastupam sve do danas“, poručio je te dodao: „Nisam birao mjesto gdje ću se roditi i tko će mi biti roditelj. Rođen sam u Bosni i Hercegovini, kršten sam i odgojen u kršćanskoj, hrvatskoj obitelji. Tu sam naučio voljeti svoju zemlju, svoj narod i tu sam otkrio svoje životno zvanje, ali i poštovati svakoga čovjeka.“

zg 3

Potom se prisjetio župničkih dana i savjeta jednoga svoga župljanina koji mu je kao mladom svećeniku poručio neka uvijek voli čovjeka. „Zaista mi je u mom ljudskom, svećeničkom, a kasnije i biskupskom poslanju u središtu bio čovjek, njegova prava i njegovo dostojanstvo te sloboda savjesti“, napomenuo je vrhbosanski nadbiskup te podsjećajući kako u Bosni i Hercegovini žive ljudi različiti po vjeri, kulturi i nacionalnom identitetu rekao kako je uvijek zastupao put dijaloga, međusobnog uvažavanja po onom principu: svoje voljeti, a tuđe poštivati.

„Nastojao sam se cijeloga svoga života ravnati po Isusovom zlatnom pravilu: 'Što ne želiš da ti drugi čini, nemoj ni ti činiti drugima.' I obratno: 'Što želiš da ti drugi čini, čini i ti to drugima'“, zaključno je, uz još jednu zahvalu na priznanju, poručio kardinal Puljić.  

Inače, vrijedi istaknuti kako je predsjednik Hrvatske odlikovao kardinala Puljića Veleredom kralja Dmitra Zvonimira s lentom i Danicom za izniman doprinos u očuvanju hrvatskog identiteta te za uspjehe u međureligijskom, kulturnom i humanitarnom djelovanju.

D. K.