Skip to main content

Održan seminar trajne izgradnje svećenika

U prostorijama NCM-a „Ivan Pavao II.“ u ponedjeljak, 28. veljače i utorak, 1. ožujka održan je seminar trajne izgradnje svećenika Vrhbosanske nadbiskupije do 10 godina misništva.

Na njemu je sudjelovalo 25 od 27 pozvanih svećenika koji su zaređeni za ovu dijecezu u proteklom desetljeću. Dvojica su zbog zdravstvenih razloga bila opravdano odsutna. 

Središnja tema ovogodišnjeg seminara bila je Odnos svećenika i biskupa: očinstvo-sinovstvo-bratstvo.

Susret je započeo u poslijepodnevnim satima u ponedjeljak, 28. veljače pozdravnim govorom moderatora susreta mons. Slađana Ćosića, generalnog vikara Vrhbosanske nadbiskupije. Nakon toga uslijedilo je prvo predavanje fra Stipe Kljajića, profesora biblijskih znanosti na Franjevačkoj teologiji u Nedžarićima u Sarajevu i zagrebačkom Katoličkom bogoslovnom fakultetu, koje je naslovio: Prispodoba o milosrdnom ocu ili o izgubljenim sinovima (Lk 15,11-32) kroz prizmu očinstva, sinovstva i bratstva.

Vrhunac prvog dana godišnjeg susreta svećenika do 10 godina misništva bilo je euharistijsko slavlje u kapelici Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih koje je predslavio vrhbosanski nadbiskup u miru kardinal Vinko Puljić.

Drugoga dana održana su još dva predavanja: Odnos svećenika i biskupa: teološko-pastoralni pogled koje je održao dr. sc. don Mladen Parlov, dekan na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Splitu te Dimenzije svećeničkog zajedništva kao lijek dvoličnom subjektivizmu, koje je imao mons. Petar Palić, mostarsko-duvanjski biskup i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski.

Poslije svih predavanja bilo je predviđeno vrijeme za postavljanje pitanja, međusobnu diskusiju i daljnje osmišljavanje ovih susreta.

Nakon predavanja uslijedila je sv. misa koju je predslavio vrhbosanski nadbiskup mons. Tomo Vukšić, a prigodnu propovijed uputio je biskup Palić.

Ovogodišnji seminar završen je susretom mons. Vukšića i svećenika u kojemu je nadbiskup iskazao zadovoljstvom što je prisutan među mladim svećenicima i kazao je kako će i u budućnosti nastojati biti na ovakvim ili sličnim susretima. 

D. K.