Skip to main content
Nadbiskup Vukšić predslavio misu na Pepelnicu

Nadbiskup Vukšić predslavio misu na Pepelnicu

Na Čistu srijedu – Pepelnicu, 2. ožujka, kojom u Katoličkoj Crkvi započinje korizmeno vrijeme, vrhbosanski nadbiskup mons. Tomo Vukšić predslavio je misu u sarajevskoj katedrali Presvetog Srca Isusova.

Koncelebriralo je desetak svećenika među kojima su bili generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije mons. Slađan Ćosić i otpravnik poslova Apostolske nuncijature u BiH mons. Amaury Medina Blanco, javlja portal Nedjelja.ba.

Na početku euharistije nadbiskup Tomo je naglasio kako na Pepelnicu započinje vrijeme u kojemu će vjernici na osobit način razmišljati i raditi na svome obraćenju. "Molimo dragoga Boga da nas blagoslovi kako bismo na tom putu bili što više uspješni, radi svoga spasenja i spasenja ovoga svijeta", rekao je mons. Vukšić te podsjetio kako se na Čistu srijedu ove godine, prema želji papi Franje, slavi i Svjetski dan molitve i posta za mir u Ukrajini. "Neka dragi Bog spriječi svaku zlu nakanu i svaku zločinačku ruku kako bi sva njegova stvorenja na ovoj zemlji mogla živjeti s blagoslovom u miru", kazao je mons. Tomo.

ppl 19

Samozatajno činiti dobra djela

U svojoj propovijedi, koju je podijelio na dva dijela, mons. Vukšić je najprije podsjetio kako tijekom korizmene priprave "vjera uči da nije dovoljno obavljati službena bogoslužja u hramovima ili na njima sudjelovati, jer Bog od nas očekuje više, traži obraćenje srca". Potom je progovorio kako su "sredstva" za vraćanje Bogu, odnosno za obraćenje, molitva, post i dobra djela. "Sveto Pismo poučava da je ugodno vratiti se Bogu jer Bog je, kako se tamo čita, sama nježnost, milosrđe i dobrota (...) Kršćanski način molitve, posta i dobrih djela mora pratiti poniznost. Taj način nužne poniznosti i samozatajnosti, koja je daleko od svake hvalisavosti i oholosti", ustvrdio je nadbiskup te potom ponovio Isusove riječi o davanju milostinje, molitvi i postu. Posvijestivši da prema evanđelju milostinju treba davati u skrovitosti naglasio je potrebu da se moli u skrovitosti i posti bez razglašavanja.

Molitva za mir u Ukrajini

U drugom dijelu homilije istaknuo je solidarno sjedinjenje u molitvi i postu s braćom i sestrama koji trpe u Ukrajini. "Molimo sa cijelom Crkvom da ovaj rat odmah prestane i da zavlada mir. Molimo i postimo također s nakanom da se sva otvorena pitanja i nesporazumi, u Ukrajini i cijelom svijetu, uvijek rješavaju samo dijalogom u susretima zakonitih predstavnika. Molimo i postimo također sa željom da se svaki ljudski život zaštiti. I da se svaki plod ljudskih ruku sačuva kao sredstvo u službi života i svakoga napretka", ustvrdio je nadbiskup Tomo te potom pročitao pismo poglavara grko-katoličke Crkve u Ukrajini nadbiskupa Svjatoslava Ševčuka. Ističući povod slanja pisma, a to je Svjetski dan molitve i posta za mir u Ukrajini, potaknuo je nazočne da se, prema svojim mogućnostima, pridružite akciji Caritasa Bosne i Hercegovine za pomoć ljudima u Ukrajini.

ppl 13

"Za sve nas ovo je poseban dan, jer shvaćamo da u našoj tragediji nismo sami. Usprkos svemu rat se nastavlja. Ove noći je bombardiran naš grad Žitomir i nastavljaju pucati po našim gradovima i selima. Posebno smo zabrinuti za gradove Karkiv, Sumi, Hernihiv, Kerson i za druge opkoljene ukrajinske gradove, gdje danas nedostaju sredstva za život, lijekovi, i već danas mjesno stanovništvo treba spašavati. Odričući se hrane solidarni smo s njima. Danas se međutim sjedinjujemo u molitvi (...) Sjediniti se u molitvi znači uzajamno si razmjenjivati život, znači razmjenjivati vlastitu životnu snagu s bližnjim, dati svoju životnu snagu bližnjemu i, povezano s tim, postati jači po onoj životnoj snazi koju primamo od onoga s kojim smo sjedinjeni u molitvi", pročitao je mons. Vukšić pismo ukrajinskoga grko-katoličkoga nadbiskupa koji je istaknuo da "sjedinjujući se u molitvi, sjedinjujući se sa svijetom i duhovnim unutrašnjim životom, svjesni smo da smo djeca jedine Crkve, tijela Kristova kojemu je Glava On sam. Na ovaj dan molimo i postimo zajedno. Postiti znači razoriti sve što nas razdvaja, što sprječava da svoj život razmjenjujemo s drugima. Zato je današnji post tako važan da bi se moglo otkloniti ono što razdvaja: đavla, duh rata, duh smrti".

pp 2

Poslije propovijedi nadbiskup je blagoslovio pepeo te je uslijedio obred pepeljanja tako što je vjernicima posipano na čelo malo pepela, nastalog spaljivanjem maslinovih grančica koje su blagoslovljene prošle godine na Cvjetnicu, uz poziv na obraćenje izražen riječima iz Knjige Postanka: "Spomeni se, čovječe, da si prah i da ćeš se u prah pretvoriti" ili Isusovim riječima iz evanđelja po Marku: "Obratite se i vjerujte evanđelju!'".

Misno slavlje animirao je Katedralni zbor Josip Stadler pod ravnanjem vlč. Marka Stanušića.

Ž.I., KT