Skip to main content
Pastoralno vijeće Vrhbosanske nadbiskupije održalo svoju sjednicu

Pastoralno vijeće Vrhbosanske nadbiskupije održalo svoju sjednicu

U prostorijama Ordinarijata vrhbosanskoga u Sarajevu u subotu, 24. rujna održana je sjednica Pastoralnog vijeća Vrhbosanske nadbiskupije pod predsjedanjem nadbiskupa mons. Tome Vukšića.

Sudjelovalo je 14 članova koji su svoj susret započeli molitvom nakon čega je uslijedila pozdravna riječ mons. Vukšića.

pv 4

Prema predloženom dnevnom redu predstojnik Ureda za odnose i glasnogovornik mr. vlč. Dražen Kustura pročitao je Zapisnik od prošle sjednice. Nakon njegova usvajanja profesor pastoralne teologije na sarajevskom Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Sarajevu i ravnatelj Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. dr. vlč. Šimo Maršić te članica vijeća gospođa Mirjana Medić predstavili su dokument Kongregacije za kler Pastoralno obraćenje župne zajednice u službi evangelizatorskog poslanja Crkve. Tako je profesor Maršić u uvodu napomenuo kako spomenuti dokument sadrži sve ono bitno što je na području pastorala primijećeno u posljednjih nekoliko desetljeća te da je u duhu Drugog vatikanskog sabora i učenja pape Franje o Crkvi u izlasku. Naglasio je potrebu tzv. pastoralnog obraćenja župnih zajednica koje ukoliko se dogodi može prouzročiti pozitivne promjene kao što su: izlazak župnih zajednica iz sebe samih i poticanje njihovih članova da budu evangelizatori; mogu postati prikladni kanal za evangelizaciju; trebaju nastaviti biti što su bile od početka – donositeljice evanđelja narodu te svetište gdje žedni dolaze piti i u konačnici živi znak Kristove blizine.

pv 1

U svome osvrtu na dokument gospođa Medić podsjetila je kako župne zajednice trebaju biti u službi evangelizacije Crkve, a za to je neophodno biti vjerodostojnim. Upozorila je kako su ljudi skloniji kritizirati i davati negativne komentare, a rijetko pohvaliti dobre stvari. Ustvrdila je kako se u župi treba provoditi evangelizatorska zadaća te kako je jedna od zadaća župnik poučavanje vjernika za suodgovornost u djelovanju Crkve.

Nakon toga uslijedila je rasprava u kojoj su ostali članovi Vijeća imali prigodu dati svoj osvrt i prijedloge kako određene ideje implementirati u život Vrhbosanske nadbiskupije.

pv 3

Posljednja točka dnevnog reda bila je predstavljanje predloška Pastoralnog kalendara za 2023. te njegovo dopunjavanje s određenim terminima.

Na kraju je nadbiskup Vukšić zahvalio svima na sudjelovanju. Ustvrdio je kako je s ovom sjednicom Vijeću istekao mandat te je pozvao dosadašnje vijećnike na daljnju otvorenost i suradnju.

D. K., KT