Skip to main content
IV. nadbiskupijski križni put mladih održan u Tolisi

IV. nadbiskupijski križni put mladih održan u Tolisi

Pod geslom „Hodimo zajedno“ 250 mladih iz 25 župa Vrhbosanske nadbiskupije sa svojim je svećenicima sudjelovalo u subotu 4. ožujka na četvrtom po redu Nadbiskupijskom križnom putu mladih koji je upriličen u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Tolisi.

Hodajući od postaje do postaje u prelijepoj toliškoj crkvi tekstove pobožnosti križnog puta, autora p. Antuna Volenika, čitali su animatori, a predvodio ga je vrhbosanski nadbiskup metropolita i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomo Vukšić, javlja Nedjelja.ba.

Isus prihvaća patnju
Potom je predslavio misno slavlje uz domaćeg gvardijana fra Marija Jurića, ravnatelja Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. vlč. Šimu Maršića i još 20-ak svećenika.

kput1 1

Nakon svetopisamkih čitanja i naviještenoga evanđelja nadbiskup je u homiliji promišljao o važnosti i smislu pobožnosti križnoga puta, koja je u našem narodu draga i okuplja brojne vjernike. Ustvrdivši kako ljudski osjećaji i suosjećajnost prema Isusovoj patnji i nepravednoj osudi nisu dovoljni da bi na ispravan način razumjeli pobožnost križnoga puta nadbiskup je pojasnio: „Obavljajući ovu pobožnost mi vjernici ne častimo patnju koja nije vrednota u sebi, nego je ona usputni izazov, kušnja, u Isusovu slučaju strašna patnja i strašna kušnja vjernosti Bogu Ocu. Ono što kršćanska zajednica, dok obavlja pobožnost križnoga puta, zapravo slavi jest Isusova vjernost volji Božjoj. To je ključno. Isus prihvaća patnju, ne zato što ona u sebi ima neku vrijednost, nego zato što prva vrijednost koju on slijedi je volja Božja i vjernost volji Božjoj, patnji usprkos, usred patnje. Ništa ga ne može odvratiti od vjernosti volji Božjoj i Božjem zakonu. To je ono što mi kao njegovi sljedbenici, koji se nadamo da će njegovo djelo otkupljenja i spasenja zaživjeti i u našim životima, nasljedujemo dok se okupljamo oko ove pobožnosti. To je ono što kršćanska zajednica slavi i časti dok obavlja pobožnost križnoga puta.“

kput15 1

Vjernost volji Božjoj
Naglasivši kako smo kao kršćani pozvani poštivati zakon Božji radosna srca i čiste savjesti pozvao je mlade da s te pobožnosti ponesu u svoj život Isusovu vjernost volji Božjoj na njegovom križnom putu. Svjestan kako svatko od nas neku vrstu križnoga puta ima u svome životu na kraju je poručio da Isusa vjernoga volji Božjoj molimo da blagoslovi svakoga od nas na svakoj postaji našega križnoga puta, da uvijek, usprkos posrtajima, slabostima i bolovima, ustanemo i krenemo dalje na putu vlastitoga obraćenja i posvećenja, na putu prema vječnosti.

kput23

Zahvalu mladima na odazivu, nadbiskupu na predvođenju križnoga puta i misnoga slavlja, animatorima i svećenicima na organizaciji, gvardijanu i franjevcima koji djeluju u toliškom samostanu na gostoprimstvu uputio je na kraju pastoralni suradnik Centra za pastoral mladih regije Posavine vlč. Ivan Dragičević.

Pjevanje su animirali framaši Frame Tolisa.

Mladi su susret nakon okrjepe nastavili razgledanjem ovog velebnog samostana u kojem se nalazi vrijedan muzej i bogata knjižnica.

Podsjetimo, prvi Nadbiskupijski križni put mladih u Vrhbosanskoj nadbiskupiji održan je 2019. u Rami. Riječ je o jednoj od aktivnosti Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. koju organizira u suradnji s Vijećem za mlade Vrhbosanske nadbiskupije. Ima za cilj okupiti mlade i njihove voditelje s teritorija nadbiskupije na jednome mjestu kako bi zajedno sudjelovali u duhovnom programu.
Nažalost, zbog pandemije 2020. križni put je odgođen, 2021. također zbog mjera protiv koronavirusa upriličen je u kapelici NCM-a te je prenošen uživo putem YouTube kanala Nedjelja.ba; dok je 2022. održan u Vitezu.

B. Lukačević/ J.P., KT