Skip to main content
Fra Mato Vincetić uputio ispriku zbog svoje propovijedi

Fra Mato Vincetić uputio ispriku zbog svoje propovijedi

Fra Mato Vincetić uputio je u petak, 25. kolovoza priopćenje za javnost vezano uz isječak iz propovijedi koju je izrekao 20. kolovoza u crkvi na Plehanu. Njegovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

"Iskreno se ispričavam svima koji su moje riječi iz isječka navedene propovijedi doživjeli kao povredu vjerskih i drugih ljudskih osjećanja. To nije nikako i nipošto bila nakana ove moje propovijedi, pa tako niti u javnosti prikazanog isječka.

Tumačeći, naime, Kristove „teške riječi“ upućene jednoj ženi poganki u evanđelju pročitanom toga dana, i sam sam nažalost uzeo „teške riječi“ kao i nespretan i nesretan primjer  u pokušaju suvremene kontekstualizacije razumijevanja Kristova doba i vremena.

Duboko žalim zbog toga ako su ove moje „teške riječi“ i nespretan primjer izazvale povredu vjerskih i ljudskih osjećaja kod pripadnika drugih vjera, vjeroispovijesti ili nevjernika. Tkogod je poslušao moju cijelu propovijed znat će da sam tu govorio o univerzalnosti kršćanske poruke upućene od Isusa za ljude svih vremena i prostora, kao i to da je vjera u Boga za nas vjernike i sljedbenike Isusa Krista „conditio sine qua non“ kako za sretan ovozemaljski, tako i za blaženi nebeski život."

D. K.