Skip to main content
Svečano otvoren Caritasov Pastoralno-socijalni centar u Lugu

Svečano otvoren Caritasov Pastoralno-socijalni centar u Lugu

U četvrtak, 19. listopada u mjestu Lug u župi Gromiljak pokraj Kiseljaka, upriličen je svečani blagoslov i otvorenje Caritasova Pastoralno-socijalnog centra „Sv. Josip“.

Caritasov Pastoralno-socijalni centar blagoslovio je nadbiskup metropolita vrhbosanski mons. Tomo Vukšić, predsjednik Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije.
Nakon samog čina blagoslova upriličeno je svečano presijecanje vrpce ispred središnjeg ulaza u Centar, što su učinili nadbiskup Vukšić i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, javlja Nedjelja.ba.

Podijeliti sreću i zadovoljstvo
Potom je u dupke punoj dvorani Grada Bjelovara uslijedila prigodna akademija koju je vodio urednik i voditelj HRT-ove emisije Mir i dobro Domagoj Puškarić.

Pozdravivši okupljene – među kojima su bili crkveni i politički vrh, brojni predstavnici javnog, političkog i kulturnog života, donatori, klerici, redovnici i redovnice – najavio je dječji zbor Caritasova produženog boravka koji su nastupili s dvije numere, od kojih je jedna bila i Himna Caritasa (Ivana Vidačkovića), te su im se pridružili i solisti opere Narodnog pozorišta u Sarajevu.

DSC03637

Zatim je riječi pozdrava i dobrodošlice uputio i ravnatelj Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije dr. vlč. Mirko Šimić. Svoj je govor započeo riječima: „Gospodin na dobro izvede djelo nastalo iz ljubavi“, te je uputio poimenice pozdrave crkvenom i političkom vrhu: nadbiskupu Vukšiću, predsjedniku Vlade Republike Hrvatske Andreju Plenkoviću, predsjedniku HNS-a Draganu Čoviću, predsjedateljici vijeća ministara Borjani Krišto, državnom tajniku Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonki Milasu – koji su ujedno i glavni donator i partner u ovom projektu, predsjednici Federacije BiH Lidiji Bradari, veleposlaniku Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini Ivan Saboliću.

Kazao je da kada se ljudi udruže u dobrom i plemenitom djelu vođeni interesom ljubavi prema drugomu, događaju se čudesna djela. „Altruizam i svi njegovi oblici izviru u dubini ljudske duše kojoj Bog daje konačni smisao jer je pokazao kako predanje za drugoga znači izgrađivanje vlastitog života. Djelo koje smo započeli u travnju 2015., kada smo blagoslovom uzoritog Vinka kard. Puljića, tadašnjeg vrhbosanskog nadbiskupa i biskupa Aloisa Schwarza iz naše partnerske biskupije Gurk-Klagenfurt krenuli u ovdašnji hod, poprimilo je svoje konture te će uskoro biti spremno za daljnja putovanja. Svoj potpuni obris zaokružit će kada ovo zdanje i svi predviđeni sadržaji budu u cijelosti završeni. Uz volju i motiv kojih nije nedostajalo, trebalo je uložiti puno truda kako bismo u predvečerje ovog 19. listopada 2023. mogli zajednički podijeliti sreću i zadovoljstvo učinjenim“, kazao je dr. Šimić, među ostalim, te se osvrnuo na one koji su pružili raznovrsnu pomoć i potporu ovom, prije svega, domu za starije i nemoćne kao i predškolskoj ustanovi za najmlađe: Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske; Vladi Republike Hrvatske; Predsjedniku HNS-a; Općini Kiseljak; vrhbosanskom nadbiskupu Tomi Vukšiću.

DSC04253

Kako bi se dobio bolji uvid u to što sve Caritas Vrhbosanske nadbiskupije čini i kako je tekla gradnja ovog zdanja prikazan je film koji su pripremile Školske sestre franjevke Krista Kralja Provincije Svete Obitelji iz Mostara.

Uslijedila je još jedna glazbena točka, a nakon toga prigodno predavanje Suvremeni izazovi solidarnosti i efektivni altruizam dekana Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru dr. Dražena Barbarića.

Poput hrabrog i domišljatog župnika
Potom je za govornicu došao predsjednik Caritasa VN-a mons. Vukšić koji je istaknuo kako je ovo svečana prigoda, za cijelu nadbiskupiju, te vrlo važan događaj. „Budući da je ovo zaista velika radost, svoj pozdrav želio bih započeti jednom šaljivom pričom o župniku, koji je naumio graditi novu crkvu, jer je stara već bila trošna i nije više zadovoljavala potrebe. Pa, nakon što je sa svojih nekoliko najbližih suradnika donio odluku i obavio neke potrebne predradnje, o svemu je informirao svoje župljane otprilike na ovakav način: 'Dragi moji, odlučili smo graditi novu crkvu. Za to već imamo urbanističku suglasnost. Imamo pripravan i ovjeren građevinski projekt. Dobili smo i građevinsku dozvolu. Znademo i graditelje koji su spremni započeti. Imamo također zaokruženu i financijsku konstrukciju. Ali, imamo i jedan problem koji se sastoji u tomu što je sav novac još uvijek – kod vas.' Kad je prije određenoga broja godina donesena odluka da Vrhbosanska nadbiskupija i njezin Caritas započnu s projektom izgradnje ovoga Pastoralno-socijalnog centra, nalazili su se otprilike u situaciji hrabroga župnika iz ove šaljive priče“, kazao je nadbiskup Tomo.

DSC03973

U nastavku je, između ostalog, kazao kako zahvaljujući brojnim ustanovama i pojedincima, čiju je dobrotu i želju da pomognu Božja providnost usmjeravala prema Lugu, „večeras smo u situaciji vidjeti da se početna zamisao, koja je tada možda izgledala nedovoljno ozbiljno, pretvorila u vrlo grandioznu stvarnost. I zahvaljujemo svima koji su prepoznali trostruku vrijednost ovoga projekta i aktivno sudjelovali u njegovu ostvarenju“.

Jedan narod
Nakon nadbiskupa Tome obratio se i predsjednik Vlade RH-a Plenković. Kazao je kako je ovaj Centar pun jedne posebne topline i pozitivne energije, te je izrazio radost jer može biti tu. „U svojim političkim govorima (…) nastojim dokazati i pokazati kako je ključna stvar u politici, u društvu, u biti provedba kršćanskog načela solidarnosti. Kad malo bolje razmislimo, sve što radimo zajedno – radimo na temelju tog načela, i tih vrijednosti (…) Imam osjećaj da je realizacija ovog projekta svojevrsni simbol – vi ste pod isti krov stavili prekrasne nove prostore za starije i stavili ste dječji vrtić. Nema li bolje i ljepše poruke o životu, o međugeneracijskoj solidarnosti i spoju i zajedništvu koji nas veže u svemu što u životu radimo?! I koliko je u tom kontekstu bitno da cijenimo temelje – temelje naše vjere, vrijednosti onoga čime se u životu vodimo – da čuvamo obitelj koja nam je nukleus svega što postoji, zajednica od koje sve počinje. I zato sam sjajno raspoložen i sretan večeras jer sam zadovoljan da smo i mi mogli dati jedan mali dio obola da se ovaj projekt realizira“, poručio je, među ostalim, Andrej Plenković dodavši kako su Središnjem uredu za Hrvate izvan RH-a na čelu s tajnikom Milasom proračun povećali za 100%. „I povećavat ćemo ga još, i pomagat ćemo, jer smo jedan narod i jer je to ključ i našega opstanka, a i našega uspjeha“, naglasio je.

Ništa bez Katoličke Crkve
Odmah potom obratio se i predsjednik HNS-a Čović, koji je nakon pozdrava, istaknuo državnog tajnika Milasa koji „uz ohrabrenje predsjednika Vlade uspije značajan dio projekata koji mi osmišljamo već godinama pretvoriti u vrijednosti za dobro građana, žitelja BiH, na poseban način hrvatskog naroda.“ „Da nije Katoličke Crkve u BiH teško da bismo mi danas ovdje bili u našoj Središnjoj Bosni, stajali ovdje i danas otvarali ovakav jedan dom (…) Bilo je različitih iskušenja i izazova i siguran sam da smo svi ugradili sebe da ovo bude jedan poticaj za mnoge druge domove diljem BiH, koji mogu pružiti onu najnužniju pažnju onima kojima treba“, kazao je dr. Čović spomenuvši se Vinka kard. Puljića koji nije bio nazočan zbog zdravstvenih razloga.

„U pokušaju da kao narod opstanemo (…) u svojoj domovini BiH – što god o tome tko pričao, ovo je naša domovina, kao i R. Hrvatska i da pokušamo biti ljudi, jezikom koji će svi razumjeti, koji će biti povezan s našim katoličkim odgojem – motiviramo i druge da izgrade dobro društvo u kojemu ćemo brinuti o ovim najstarijim, stvarati ambijent da vrata – a ima ih sad puno oko BiH – budu otvorena za sve one ljude izvana koji žele doći ovdje, pogotovo oni koji imaju ambiciju da se vrate na svoja ognjišta. Tako da – mi moramo izgraditi potpunu jednakopravnost hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini na svim razinama“, kazao je, među ostalim Čović.

U mislima s kardinalom Vinkom
Uslijedila je još jedna glazbena točka nakon koje je upriličena dodjela priznanja za doprinos pri izgradnji ovog velebnog zdanja. Zlatne plakete dodijeljene su Andreju Plenkoviću i Draganu Čoviću, a srebrne Zvonki Milasu i Hubertu Zeltspergeru.

DSC03982

Na kraju se još jednom kratko obratio nadbiskup Vukšić. Kazao je kako je kard. Puljić, kako mnogi znaju, u bolnici, ali da prema riječima liječnika nije riječ o ničemu opasnom. Također, prenio je njegove pozdrave svim okupljenima.

Zatim se osvrnuo na osobu koja je ravnala ovim projektom, a to je ravnatelj Caritasa VN-a dr. Šimić, kojemu je posebno zahvalio, kazavši kako je ovaj nadnevak za otvorenje i blagoslov odabrao jer je vlč. Mirku danas rođendan te mu je i tako želio zahvaliti, nakon čega je uslijedio dugi pljesak.

Poslije svečane akademije uslijedila je večera u prizemlju Centra.

Podsjetimo kako će se u sklopu ovog Pastoralno-socijalnog centra Sv. Josipa nalazit Dom za starije i nemoćne Dr. Ivan Ev. Šarić, Predškolska ustanova Noina arka, te skladišta i drugi sadržaji potrebni za funkcioniranje Centra.
Ovim projektom Caritas Vrhbosanske nadbiskupije konkretizirat će brigu za starije i nemoćne i za djecu s područja nadbiskupije. Nakon što u cijelosti bude završen, u ovom Centru će oko 30 zaposlenih djelatnika moći pružiti kršćansku i karitativnu brigu za više od 150 starijih i bolesnih osoba i za 30-ak djece predškolskog uzrasta.
U ovom zdanju na šest katova s ukupno 7 200 četvornih metara, osim jednokrevetnih i dvokrevetnih soba za korisnike i radnih prostorija za djelatnike, nalazi će se: skladišta, kuhinja, prostorija za terapijsko vježbanje, kapela, frizerski salon, kućni bar s dnevnim boravkom, restoran, VIP salon, ambulanta za liječnika, stomatološka ordinacija, višenamjenska dvorana Grada Bjelovara, teretana, itd. Na terenu oko Centra nalazit će se: parkiralište, dječje igralište, šetnica, trg, vrtovi za korisnike, malo umjetno jezero, tenisko igralište, boćalište i drugi sadržaji prilagođene korisnicima Centra.

J.P., KT