Skip to main content
Preminuo župnik u Bučićima fra Nikica Zlatunić

Preminuo župnik u Bučićima fra Nikica Zlatunić

Navečer, 15. travnja, u 69. godini života iznenada je preminuo fra Nikica Zlatunić, župnik u Bučićima.

Fra Nikica je rođen 1955. u mjestu Dolac na Lašvi od oca Stipe i majke Marije rođ. Dilber. Nakon osnovne škole u rodnom mjestu pohađao je Franjevačku klasičnu gimnaziju u Visokom (1970.-1974.), a zatim teološki studij na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu (1975.-1982.).

Franjevački habit obukao je 15. srpnja 1974. u Visokom. Prve redovničke zavjete dao je u istom gradu godinu kasnije, a svečane 1981. Iste godine primio je red đakonata, a za svećenika je zaređen 19. ožujka 1982. po rukama vrhbosanskog nadbiskupa mons. Marka Jozinovića.

Nakon svećeničkog ređenja fra Nikica je najprije obnašao službu župnog vikara u župama Sv. Juraja u Vitezu, Svih Svetih u Livnu te Duha Svetoga u Novoj Biloj.

Godine 1988. fra Nikica se odlučio poći u daleku Australiju i brinuti se za pastoralne potrebe hrvatskog naroda u misiji Brisbane, gdje je ostao sve do 2016.

Nakon povratka u BiH vratio se u matični samostan Sv. Franje u Gučoj Gori, gdje je najprije bio član samostanskog bratstva, a početkom 2018. imenovan je župnim vikarom u toj vjerničkoj zajednici. Iste godine zbog pastoralnih potreba ponovno je otišao u Australiju, gdje je preuzeo službu voditelja Hrvatskog katoličkog centra u Adelaidu i ondje ostao do 2021.

Nakon povratka u BiH na provincijskom Kapitulu 2022. imenovan je župnikom u župi Sv. Martina u Bučićima gdje je ostao do smrti, javlja bosnasrebrena.ba, a prenosi Nedjelja.ba.

Sveta misa zadušnica i ukop zemnih ostataka pokojnoga fra Nikice bit će u četvrtak 18. travnja u 13:00 sati u Gučoj Gori. Ranije istoga dana bit će ispraćaj iz župe Bučići u 9:00 h.

Pokoj vječni daruj mu, Gospodine!

Ž.I., KT