Skip to main content

Proslavljen patron župe Sv. Luke u sarajevskom Novom Gradu

Katolička zajednica u sarajevskoj općini Novi Grad proslavila je 18. listopada svoj patron. Misno slavlje na blagdan Sv. Luke evanđeliste predslavio je profesor na sarajevskoj Franjevačkoj teologiji fra Ivan Šarčević uz koncelebraciju nekolicine svećenika.

Na početku euharistije nazočnima, koji su, poštujući nove mjere županijskog Kriznog štaba Ministarstva zdravstva u svezi pandemije koronavirusa,  ispunili klupe župne crkve, dobrodošlicu je poželio župnik vlč. Željko Vlajić.  Svojim je župljanima čestitao njihova zaštitnika, a svim hodočasnicima zazvao Božji blagoslov.

Na početku homilije, fra Ivan naglasio je kako je baš pogođeno što je Sv. Luka patron ove župe, ovoga dijela grada, jer možda nam je, kazao je, danas ovdje kao malo kad potrebito Božje milosrđe kojem nas Luka evanđelista uči. „U Lukinu evanđelju Bog u Isusu Kristu želi da se svi ljudi spase. Bog se u svome Sinu objavljuje svim ljudima... Nema toga što Bog neće oprostiti, ako se iskreno pokajemo. Zajedno s Bogom iz toga možemo izaći“, kazao je propovjednik, poručivši kako i mi u ovome gradu možemo činiti dobra djela, vjerujući u Božje milosrđe.

„Moramo snažiti u svojoj vjeri. I Sv. Luka nas tomu uči, da se u milosrđu ne može pretjerati. Budimo zato milosrdni jedni prema drugima“, zaključio je fra Ivan.

Na kraju mise župnik  je zahvalio svima koji su došli na misno slavlje i onima koji su na bilo koji način doprinijeli proslavi župnoga patrona. Nakon misnog slavlja župljani su se nastavili družiti uz prigodnu okrjepu.

Inače, sarajevska župa Sv. Luke evanđeliste jedina je u Vrhbosanskoj nadbiskupiji koja za svoga nebeskog zaštitnika ima ovoga svetca. Utemeljena je neposredno nakon posljednjega rata 29. travnja 1996. i danas ima oko 2 500 vjernika u približno 900 obitelji.

J.Vr.,KT