Skip to main content
Održana sjednica Zbora savjetnika Vrhbosanske nadbiskupije

Održana sjednica Zbora savjetnika Vrhbosanske nadbiskupije

U prostorijama Nadbiskupskog ordinarijata vrhbosanskog u Sarajevu u četvrtak, 13. listopada održana je godišnja sjednica Zbora savjetnika Vrhbosanske nadbiskupije.

Pod predsjedanjem vrhbosanskog nadbiskupa metropolite mons. Tome Vukšića sudjelovali su: generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije mons. Slađan Ćosić, kancelar VN-a preč. Mladen Kalfić, ekonom VN-a preč. Vladimir Pranjić, sudski vikar VN-a fra Šimo Ivelj, profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu fra Danimir Pezer, generalni tajnik BK-a BiH mons. Ivo Tomašević, župnik na Marijin Dvoru mons. Anto Ćosić te ravnatelj NCM-a Ivan Pavao II. i profesor na KBF-u vlč. Šimo Maršić.

kon 2

Nakon uvodne molitve preč. Kalfić pročitao je zapisnik od prošle sjednice koji je jednoglasno usvojen. U radnom dijelu susreta razmatrane su dvije teme. Prvu koja se tiče pastoralnog obraćenja župe u duhu dokumenta nekadašnje Kongregacije, a današnjeg Dikasterija za kler koji je svjetlo dana ugledao 2020. izložio je generalni vikar mons. Ćosić. Sudionici su dali svoje prijedloge i podijelili svoja razmišljanja glede najbolje primjenjivosti dokumenta na teritoriju Vrhbosanske nadbiskupije.

kon 2

Drugu temu o stvarnosti društvenih mreža u evangelizacijskom, pastoralnom i administrativnom djelovanju izložio je predstojnik Ureda za odnose s javnošću i glasnogovornik Vrhbosanske nadbiskupije vlč. Dražen Kustura. Zajednička ocjena sudionika je kako su društvene mreže stvarnost u kojoj se živi te da mogu biti dobro sredstvo nove evangelizacije i kako mogu pomoći u pastoralnom i administrativnom djelovanju župa. Uz to su progovorili o poteškoćama, izazovima i opasnostima do kojih se može doći zbog neprimjerene uporabe istih. Uz to su se suglasili da toj temi treba posvetiti pozornosti i na nekim od budućih susreta sa svećenicima.

Sjednica je završena molitvom, a druženje je nastavljeno uz obiteljski stol.

D. K.