Skip to main content
Održan seminar za ovlast ispovijedanja

Održan seminar za ovlast ispovijedanja

U Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu u Sarajevu 1. i 2. rujna održan je Seminar za ovlast ispovijedanja na kojemu su sudjelovali svećenici s cijelog područja BK-a BiH koji nemaju trajnu ovlast podjeljivanja sakramenta pomirenja.

Uz predsjednika povjerenstva mons. Slađana Ćosića, generalnog vikara Vrhbosanske nadbiskupije, koji je bio koordinator programa, prvoga dana Seminara prigodna predavanja održali su profesori s Franjevačke teologije u Sarajevu: fra Bruno Ćubela (moralna teologija), fra Šimo Ivelj (kanonsko pravo) i fra Danimir Pezer (liturgika). Sudjelovali su 24 svećenika iz: Vrhbosanske nadbiskupije, Mostarsko-duvanjske biskupije, Franjevačke provincije Bosne Srebrene te Hercegovačke franjevačke provincije.

seminar 3

Uz predavanja prezbiteri su slavili i zajedničku sv. misu u kapelici Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa koju je predslavio mons. Ćosić. U prigodnoj propovijedi na osnovu svetopisamskog teksta koji je govorio o Isusovom pozivu Šimunu Petru propovjednik je, među ostalim, mlađim kolegama poručio: „Kušnje, poteškoće i izazovi s kojima se susrećemo na našem putu vjere i nasljedovanja Isusa, nisu nešto čega se trebamo bojati. Istina, ako svoj pogled usmjerimo isključivo na njih, strah koji ćemo tada osjećati za nas će imati ovo značenje: 'Zaboravi sve i bježi.' Ali, ako ih proživljavamo s Isusom, tada će značiti: 'Suoči se sa svime i ustani.' U ovome je ključ: kušnje su prilika da u svom srcu kopamo toliko duboko dok ne nađemo zdenac pun Božje milosti na kojemu možemo slobodno crpsti životnu snagu i tako svoj život oblikovati prema Isusovom životu, te osjećati radost i sreću usred svih životnih kušnji.“

Drugoga dana održani su ispiti. Svećenicima kojima je ovo bilo prvo i drugo sudjelovanje na Semiru radili su pismeni test dok su usmeno odgovarali oni kojima je to treće polaganje materije čime su dobili i ovlast trajnog ispovijedanja. U ispitnom povjerenstvu bili su spomenuti predavači te kancelar Vrhbosanske nadbiskupije preč. Mladen Kalfić.

seminar 6

Vrhunac dana bilo je slavlje sv. mise koju je predslavio provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Zdravko Dadić. U prigodnoj propovijedi najprije je protumačio dio iz Prve Pavlove poslanice Korinćanima te je podsjećajući na biblijsko značenje srca podsjetio kako je ono središte čovjekovih osjećaja, misli i namjera. Na tragu toga progovorio je o evanđeoskom odlomku u kojemu Isus podučava kako se s novog odijela ne uzima zakrpa za staro, niti se novo vino lije u stare mješine. „U ovo vrijeme kada pokazujemo zdravu brigu za očuvanje stvorenog svijeta, za čistoću zraka, vode i hrane, koliko više trebamo očuvati čistoću onoga što je najdragocjenije, našega srca i naših odnosa. Na nama je stvarati čiste ljude, čista srca i čiste odnose kako bi ljudska ekologija ili ekologija čistog srca odredila da sve ostalo bude čisto: i naš rječnik i odnosi i misli i nakane“, poručio je provincijal Dadić.

Na kraju euharistijskog slavlja riječi pozdrava i zahvale izrekao je preč. Kalfić.

Inače, svake godine početkom rujna u Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu održava se Seminar za ovlast ispovijedanja na kojemu sudjeluju mlađi svećenici te nakon položenog ispita dobivaju jurisdikciju za podjeljivanje sakramenta pomirenja na godinu dana. Trajnu ovlast dobivaju oni koji su na Semiru sudjelovali tri puta i uspješno položili usmeni ispit.

D. K.